Хасково

Общината е готова да предостави жилища на командировани медици в Хасково

Община Хасково е готова да предостави жилища на командировани медици. Кметът Станислав Дечев е заявил готовността пред Националното сдружение на общините в Република България. Засега това са направили общо 64 общини в страната.

От кметството коментираха пред Haskovo.info, че има общински жилища, в които могат да бъдат настанени медици. Засега болниците в Хасково нямат нужда от такава помощ, но ако се наложи, общината е в готовност да ги настани.

Програмата се разработва от здравното министерство, съвместно с НСОРБ и е насочена към обезпечаване на медицински кадри там, където те липсват по време на пандемията от COVID-19. Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти програмата ще осигури и допълнително финансиране за заплати. Здравното министерство и НСОРБ предстои да уточнят конкретните параметри на механизма, който ще гарантира здравеопазването във всяка точка на страната в условията на пандемия.

През 2021 г. бюджетът, с който здравното министерство ще подпомогне лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони ще бъде 45 млн. лв. Средствата ще бъдат разпределени между 75 болници в страната. Предстои промяна и в наредбата за специализациите, с която ще бъде дадена възможност те да се провеждат и в общинските и някои от областните болници.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Един коментар

  1. Един преминал доста партии и сега в момента в герб каза че са терористки. с такова отношение кой ще дойде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button