Хасково

Над 600 семейства в Хасково вече получиха помощ за отглеждане на деца в дистанционно обучение

Над 600 семейства от Хасково вече са получили месечната целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст, които са си вкъщи и учат онлайн по време на извънредната епидемична обстановка, съобщиха за Haskovo.info от Социално подпомагане.

Парите са изплатени преди Коледните празници. Продължава приемането на заявления, като средствата за тях ще бъдат изплатени през януари. Haskovo.info припомня, че през декември почти ежедневно пред Социалното се извиваха опашки от родители, които подават помощи за помощта. Заявления се подават и по електронната поща, с електронен подпис, по пощата или с куриер. Социалните ще работят и на 31 декември.

Близо 23 000 семейства в страната вече са получили помощ за отглеждане на деца до 14 години, които учат от разстояние. По данни на Агенцията за социално подпомагане към 29 декември са изплатени над 20 млн. лв. Най-много средства са получили родители от областите Пловдив, Благоевград, София, Бургас и Русе.

До момента подадените заявления са 41 967. От тях одобрени са 24 257, а 11 327 предстои да бъдат разгледани. Семействата с едно дете могат да получат максимум 610 лева на месец, а с две или повече – 915 лева. Средно всяко семейство е получило по около 900 лв. за времето, в което децата са се обучавали в дистанционна форма.

От помощта могат да се възползват родители, които са в неплатен отпуск, останали без работа поради пандемията и самоосигуряващи се лица с прекъсната дейност. До 31 януари 2021 г. семействата могат да я комбинират с компенсацията за работници от затворени бизнеси, като пари по двете мерки не могат да бъдат отпуснати на един и същ родител.

Помощта за семействата с деца до 14 години ще продължи през цялата 2021 г., като за целта от държавния бюджет са разпределени 73 млн. лева.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
бял роб
бял роб
29.12.2020 22:11 22:11

Да, на белите работещи на светло хора, които хрантутят мангусти и управляващи – за тях нищо! Те не отговорят на никакви критерий писани за лилавите! Сами да си осигуряват устройства за децата, сами да си намират кой да ги наглежда, сами да се справят с финансовите трудности, сами да тичат да си решават проблемите и накрая – за всякакъв вид подкрепа -все не отговарят на критериите! Да не говорим че в момента всички държавни институции са в блокаж, гледат да отпращат клиенти заради пандемията! А ако се разболееш – даже лечение не получаваш за здравните си осигуровки на светло. После нямало геноцид над българите в България!

Мелиха
Мелиха
30.12.2020 14:36 14:36

Аз имам ли право за помощта вземам най-често мъже и без работа имам четири деца

Back to top button