Подготвят разхлабване на мерките, Хасковско остава в червената зона

Хасково

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси е било обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с участието на представители на Националния оперативен щаб, съобщават от правителствената пресслужба.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера в четвъртък. При отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Борисов е акцентирал върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22:30 ч вечерта, както и да отворят магазините в моловете без струпване на хора.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски е обърнал внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкнал е Мутафчийски.

Мерки

За шеста поредна седмица заболяемостта от COVID-19 в Хасковска област продължава да намалява, сочат последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. 14-дневната заболяемост в Хасковска област към 17 януари е 146 на 100 000 души при 148 на 100 000 за предходния период. По данни на Националния статистически институт за 2019 г. населението на Хасковска област е 225 317 души. Все повече региони вече излизат от червената зона, където обаче остава Хасковско.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.