Любопитно

Унгария показва в Хасково „Сладки посланици – Гастродипломация“

Хасковските любители на тортата „Добош“ могат да научат историята на вкусното изкушение, ако посетят фотоизложбата „Сладки посланици – Гастродипломация“, предоставена от Унгарския културен институт в София. Домакин е Регионалният исторически музей.

Унгарската кухня е един от най-добрите посланици на страната като й печели почитатели навсякъде по света. Това става и с тортата, носеща името на потомствения готвач Йожеф Добош (1847–1924). Неговата „Унгарско-френска готварска книга“ и днес може да се използва успешно от професионални готвачи и по-смели домакини. Прочутата си торта представя за първи път на Националното изложение през 1885 г., а през 1906 г. безплатно предава секретната дотогава рецепта.

Изложбата е посветена на 100-годишнината от смъртта на шоколатиера Емил Жербо. Той предлагал сто вида сладки за чай, специални торти и бонбони в опаковки – истински шедьовър. За първи път произвежда „котешкото езиче“, познато и у нас в роден вариант.
Експозицията гостува със съдействието на Община Хасково, а инициатор е джазменът Димитър Русев. Поводът е националият празник на Унгария – 15 март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button