Хасково

Астроном от Хасково отново на Международна олимпиада

Йовелина, Йоанна Кокотанекова, Ивана и Петко

Йовелина, Йоанна Кокотанекова, Ивана и Петко

За седма година Астрономическа обсерватория при Младежки център – Хасково ще има свой представител на Международната олимпиада по астрономия. Това е деветокласничката от математическата гимназия Ивана Димитрова.

На завършилия преди дни подборен кръг за определяне на членовете на българския отбор са участвали 3 деца от Хасково, които са се представили най-добре на Националния кръг на олимпиадата и отговарят на възрастовите ограничения за Международната олимпиада. Това са Йовелина Зинкова в старша група, Ивана Димитрова и Петко Ангелов – в младша група.

Състезателите са се явили на 3 кръга – теоретичен, практически и наблюдателен. След приключване на трите кръга двамата участници от Хасково в младша група – Ивана и Петко бяха с равен брой точки, коментира пред Haskovo.info ръководителят на обсерваторията Йоанна Кокотанекова. Квотата за България е 2 участника в старша група и 3 в младша и трябваше да бъде избран един от двамата хасковски астрономи. Повече от час отне на комисията да преразгледа работите на двамата и да определи кой от тях ще представя България, допълни Кокотанекова. Доверието на комисията е спечелила Ивана Димитрова и тя ще е нашият представител на предстоящата през октомври в украинския град Крим XV  Международна олимпиада по астрономия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button