Любопитно

Dobre do6al v Haskovo! Половината надписи в града на чужд език

Надпис на градската галерия

Правилното е CITY, а не SITY

Над половината надписи по търговски обекти и обществени сгради в Хасково са на английски, установи проверка на Haskovo.info. Езикът на Шекспир ни заобикаля отвсякъде – от табелите и имената на магазини, заведения, културни и официални институции. На някои от надписите са допуснати и досадни грешки. Пример за това е Градската художествена галерия, на която в английския текст е изписано „sity“ вместо правилното „city“.

Хората вече са свикнали с чуждоезичните надписи и не се дразнят. „Не тъгувам за българския много, категорична е Станка Йорданова. Тя не се затруднява с прочитането, защото й помага немския, който владее. Това е причината, поради която хасковлийката не обръща внимание на чуждите букви по табелите.

Други обаче смятат, че трябва да има повече надписи на роден език. „За чужденците в Хасково е хубаво да бъдат поставени табели на английски, но те не трябва да изместват българския„, коментира Диана Костова, която работи в магазин за мъжко облекло. На неговата витрина също „греят“ латински букви.

Оказа се, че малките граждани на Хасково са най-големите противници на тези надписи. „Понякога нищо не разбирам и се дразня от това“, сподели бъдещата петокласничка в математическата гимназия Ралица Манолова. Тя разказа, че й се е случвало да си прави регистрация в български сайт, чиято информация е само на английски.

Освен английския в названията и рекламните надписи в центъра на Хасково присъстват и други езици. Срещат се  гръцки, италиански, а доста често и турски. Наред със стремежа да бъдат „в крак с модата“ обаче, някои собственици не се съветват с речник и понякога допускат грешки в превода или в транслитерацията.

Станка Йорданова

Станка Йорданова

 

Диана Костова

Диана Костова

 

Ралица Манолова

Ралица Манолова
Надпис на английски

Най-често се срещат надписи на английски
Надпис на френски Надпис на гръцки
Надпис на английски Надпис на италиански

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Общински съветник
Общински съветник
17.07.2010 9:16 9:16

Има наредба,задължаваща фирмите и търговците да поставят рекламните си табла или надписи на български език,но не се спазва заради крива представа,че така е по-атрактивно и привличащо.Истината е,че никой не си е подобрил печалбите или оборотите от това-само доказва простотията си.В никоя друга държава не се допуска надписите да са на друг език с изключение на пътни указания.
Още по-лошо е,че кадастърът е записал имената на местностите от турско-османския период и не искат да ги преведат дори с тяхното българско значение
А най-лошото е,че всички се правят на разсеяни,включително общинската администрация,която трябва да наложи солидни глоби

Back to top button