Любопитно

Александровската гробница е тема на международен научен форум

Международна конференция ще обсъди значимостта и проблемите на изключителния архитектурен паметник на тракийската култура: Александровската гробница. Тя бе открита преди 20 години от известния археолог д-р Георги Китов, припомня Haskovo.info.

Датираща от ранната елинистическа епоха (края на IV – началото на III век пр. Хр.), тя е една от двете гробници в България, чийто интериор е почти изцяло украсен със стенописи, изобразяващи фигурални композиции. От 2004 г. Александровската гробница е включена в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

„Александровската гробница: 20 години по-късно“ е темата на конференцията с международно участие, която ще се проведе онлайн на 11 и 12 май. По време на двата конферентни дни ще има онлайн презентации и дискусионни сесии на живо. Акцентите в програмата са „Александровската гробница и нейният културен контекст“, „Интердисциплинарни изследвания на погребалната архитектура и декорация: нови подходи, методологии и техники“, „Консервацията и реставрацията на гробници със стенописи“. Ще бъде представен резултатът от работата на италиански експерт, който е документирал целия интериор на Александровската гробница и е установил използваните пигменти за оцветяване, подготвителните техники преди изписване на стените.

Организатори на форума са Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките и Фондация „Балканско наследство“ в сътрудничество с Регионален исторически музей – Хасково и Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Събитието се провежда като част от работата на партньорите по съвместна програма, целяща опазването на гробницата.

В конференцията ще се включат и учени от Англия, Гърция, Кипър. Хасковският музей ще бъде представен от Станислав Илиев, главен уредник на отдел „Алхеология“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button