Регион

Мобилен ваксинационен екип влезе в ромските махали. Желаещите се броят на пръсти

Мобилен ваксинационен екип на РЗИ – Хасково тръгна по ромските махали като първата спирка е в Харманли. Там микробусът, снабден с всички налични 4 вида ваксини, има 5 спирки.

След обиколка на махалата „Хаджияневото герме“ здравният медиатор на Харманли Фани Иванова е записала едва трима желаещи да бъдат имунизирани срещу Covid-19. Все пак днес броят им нарасна до 7. Появиха се и няколко души извън списъка.

„Мен ме е страх. Кой не го е страх от болести?!“ – с тези думи първи до мобилния екип дойде Шибил Митев. Той разпита подробно за видовете ваксини и реши, че се върне малко по-късно, за да бъде ваксиниран. Една от причините е, че много работодатели в чужбина вече искат сертификат за поставена ваксина. Подобни са мотивите и на останалите, които са се записали и дойдоха, за да бъдат имунизирани.

Ваксини
Милена Митева

Първата, която получи инжекция днес, е Милена Митева. Аз изкарах вируса преди половин година и веднага щом разбрах за ваксините се записах, разказа тя. Макар че първоначално беше решила да се имунизира с еднократната ваксина на Янсен, впоследствие избра Файзер/Байонтех. Майка ми живее в Гърция и често ходя при нея, а сега това е възможно със сертификат без нужда от тест, каза още Милена. Именно пътуванията са накарали и останалите жени, които дойдоха с Милена до мобилния пункт.

Ваксини

Повечето хора в махалата се притесняват от болестта, една част от тях, които работят в чужбина вече са се ваксинирали по време на Зелените коридори, разказа още здравният медиатор Фани Иванова.

Ваксини
Главният здравен инспектор д-р Кунчев пристигна в Харманли

До мобилния пункт в Харманли пристигна и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който коментира, че всяко усилие в посока повишаване на броя на ваксинираните си струва. Броят на получилите доза в страната все още е под една трета, което е доста далече от колективния имунитет, който ни е нужен, за да спрем епидемията, каза Кунчев. Той призова личните лекари да обхванат по-голяма част от пациентите си, защото около една пета от тях въобще не работели в посока на това.

Човек, който не се е срещал с вируса и няма противопоказания за ваксина, но не иска има безотговорно към собственото здраве и към обществото поведение, заключи д-р Кунчев.

По-късно днес мобилният екип посети и бежанския център в Харманли, където от 400 настанени мигранти към момента желание за ваксина са заявили 25.

Ваксини

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button