Хасково

Откриха барелеф на Георги Китов в музея в Александрово

ОткриванетоБарелеф на откривателя на Александровската гробница Георги Китов бе открит днес в Музея на тракийското изкуство край хасковското село Александрово. „Това е малък знак на уважение към Георги Китов, защото откритието му не само история, но и наше бъдеще„, каза кметът Георги Иванов.

Той допълни, че това събитие не е уважено от висши кадри и припомни, че все още не е изяснен статута на земята, на който е построен Музея на тракийското изкуство. Това е причина сградата все още да няма акт 16.

Благодаря на общината затова, че Александровската гробница има копие“, каза при отриването на барелефа жената на Китов Диана Димитрова. „Докато приключат процесите на консервация и реставрация на оригинала ще порасне още едно поколение и ако това копие го няма никой днес нямаше да се е докоснал до Александровската гробница, допълни тя.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Петър, който освети и барелефа. Неговият създател Михо Михов също присъстваше на откриването му. „Отне ми около 3-4 месеца да го направя. Портретът бе най-труден, тъй като не познавах Китов. Разполагах само с 10-тина негови снимки“, обясни той. Михов бе категоричен, че впечатленията си за откривателя на Александровската гробница е натрупал основно от публикации в Интернет и от книгите на Китов.

Съпругата на Георги Китов

Диана Димитрова

Михо Михов

Михо Михов

Водосвета Посетителите

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Д.Иванова
Д.Иванова
16.09.2010 11:59 11:59

Михо Михов за пореден път доказва своя професионализъм. Комплименти за автора.

Back to top button