Любопитно

Почетоха рождения ден на Аспарух Лешников на гроба му

Гробът на легендарния тенор Аспарух Лешников не остана без цвете навръх рождения му ден – 16 юни. Подновената последна обител на легендарния хасковски певец Ари се намира на Малашевските гробища в столицата.

Пред паметта на световноизвестния артист се поклониха баритонът Георги Петков – ученик на Борис Христов и гласовитата певица любителка Нора Симеонова, която след броени дни ще участва на фестивала „Аспарух Лешников“ в родния град на звездата – Хасково. Там Нора ще пее заедно с колегата си Георги Икономов под акомпанимента на акордеонистката Лили Мирчева. Свещ на гроба на Ари запали и доцентът от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Катя Илкова.

С посредничеството на „Минаха години“ вечното жилище на Аспарух Лешников неотдавна бе реновирано и благоустроено. Серия от публикации във вестника провокираха местната власт в Хасково, които се разпоредиха за отпускането на необходимите средства.

Аспарух Лешников

Пръв би тревога за окаяното състояние на гроба на Ари баритонът Георги Петков. Със собствени средства той бе покрил натрупаните задължителни такси и лихвите и бе откупил гроба за срок от пет години, защото вечната обител на тенора с горното „фа“ е била пред заличаване. Биологичните потомци на Аспарух Лешников, които живеят в Англия и България, не са поддържали връзка помежду си и не са били в състояние да се грижат за гроба на прочутия певец.

Аспарух Лешников и днес е познато име сред шоу средите на Запад – каза баритонът Георги Петков. В Германия продължават да издават плочите му, жалко че това не се случва у нас. А най-тъжното е, че той е завършил живота си в бедност, а втората му съпруга, Сашка Лешникова, го е погребала със сценичния му костюм. Сега и двамата почиват на Малашевските гробища. Би трябвало гробът на Ари да се превърне в място за размисъл и поклонение на нашите съвременни попмузиканти и артисти от шоу средите, каза Георги Петков.

Аспарух Лешников – Ари /1898 – 1978/

Блестящ тенор и изпълнител на стари шлагери с международна известност, наричан от европейската критика “рицарят на горното “фа”. Роден в Хасково на 16 юни 1898 г. Стипендиант на прочутата “Звездна консерватория” в Берлин. Лешников умира в крайна бедност на 31 юли 1978 г. в София.

Още за Аспарух Лешников

Автор: Елиана Митова

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button