Хасково

Хасковска гимназия представи иновация в земеделието

Хасковската Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров“ представи иновация в направление земеделие – разработване на поник-системи.

Като иновативна, устойчива, високопроизводителна технология бе представена аквапониката, която съчетава производство на аквакултури с биологично отглеждане на растения. Хидропониката е пример за контролирано екологично земеделие с идеална среда за отглеждане. Позволява целогодишно производство на разнообразни култури, спрямо сезона и търсенето, в близост до потребителя, съобщават от гимназията.

Гимназия

Проведе се демонстрационен урок от учениците от ПГТАТ. Те представиха своите три разработки на поник-системи, покриващи всички изисквания на хранителния разтвор. Първият и вторият вид са изцяло биологични, като се използва съд с аквакултури, в случая аквариум с декоративни рибки, за набавянето на хранителни вещества за растенията. Третият е с разтворими соли, които се добавят към вани, където върху салове плуват опитните екземпляри, допълват от гимназията, която беше домакин на събитие по Националната програма „Иновации в действие“. Гости в обмяната на опит бяха учители и ученици от Професионалната гимназия по електротехника и енергетика – Гълъбово и Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ в Свиленград.

На втория ден от срещата участниците посетиха оранжерии в село Жълти бряг и наблюдаваха модерно оранжерийно оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button