Избори 2021

„Изправи се! Мутри вън!“ ще търсят изход от хаоса с имотите по Параграф 4

Законодателни промени в следващото Народно събрание ще решават проблемите на хората, засегнати от така наречения „Параграф 4“. Ние поемаме ангажимент в тази посока, за да бъде приключен този казус, обявиха кандидатите на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ в Хасково и председателят Мая Манолова.

Водачът на листата Меглена Гунчева се е сблъсквала с проблемите на тези хора в практиката си и е лично ангажирана с казуса. Заедно с Мая Манолова те се срещнаха с двама от потърпевшите. Христо Димитров и Делчо Божиков са собственици на имоти в „Кенана“, където те са построили къщи, а сега са получили заповеди, че трябва да се изнесат и собствеността им да бъде прехвърлена на други хора. Това е и в основата на проблема – имоти се връщат на собствениците им от преди повече от половин век без настоящите да бъдат обезщетени.

Изправи се! Мутри вън!
Делчо Божиков и Христо Димитров

Държавата трябва да се намеси – става въпрос за над 2 000 потърпевши в 5 квартала в Хасково, които получават заповеди, че във владение в имотите им влизат предишните им собственици, казват Христо и Делчо. Прадядо ми е купил този имот през 1976 година, имаме и нотариален акт, вложили сме много средства, за да си построим дом, а сега ни го взимат, обясни Христо. Миналата година той получил писмо, че държавата го връща на предишните му собственици, но никой през годините не ги е информирал, че това ще стане.

Същата е и ситуацията при Делчо, който вече се е консултирал с юристи, но и те не му дават надежда нито да запази дома си, нито да получи адекватно обезщетение.

Виновни за тази каша са управите на Хасково – Областни управители и кметове. През 2000 година, когато окончателно трябваше да е готов планът за новообразуваните имоти, засягащ земите по Параграф 4, Областна администрация – Хасково и кметът на Община Хасково не предприемат нищо. 20 г. по-късно вече областният управител – сегашният кмет Станислав Дечев решава, че ще финализира този процес, като новите собственици не са уведомени по надлежния начин, така че да могат да си защитят правата във всеки конкретен казус. Вeче като кмет Дечев издава заповеди, с които да вади новите собственици от техните имоти, обясни Мая Манолова.

Изправи се! Мутри вън!В резултат на бездействието на институциите в Хасково хора се насъскват едни срещу други като и двете страни имат своето право, коментираха кандидатите за депутати на „Изправи се! Мутри вън!“. Тази ситуация трябва да бъде поправена и ние се ангажираме в парламента да се извършат законодателни промени и се отдели финансов ресурс, с който да се обезщетяват, но не по измислени данъчни оценки, а по справедливи цени хората, категорични са от коалицията.

Хасково е една от последните области в страната, където проблемът с „Параграф 4“ не е намерил своето решение. На този етап освен да се водят дела, друг изход няма, но това е огромен ресурс – и финансов, и емоционален и за двете страни, заяви Меглена Гунчева.

В един момент хората или ще започнат да се бият, или ще излязат на протести. Когато няма справедливост се предприемат такива действия, така че по-добре като сме информирани за този проблем да го решим цивилизовано в съответствие с българската конституция, заключи Мая Манолова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button