Любопитно

„Отче наш“ с размер на лещено зърно във фоайето на музея

Малката библияМолитвата „Отче наш“ на седем езика с размер на лещено зърно и най-малкото издание на Библията в света са сред забележителностите, които могат да се видят в откритата днес изложба, посветена на Библията, във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

Молитвата може да бъде прочетена само с помощта на микроскоп. Изложбата се състои от 10 информационни табла, които представят историята на Библията от възникването й до наши дни. Посетителите могат да докоснат ръкописи върху папирус и пергамент. Еврейските преписвачи на Библията са се къпели всеки път преди да напишат думата „Бог“, разказаха като любопитен факт организаторите.

Друг уникален експонат е пресата на Гутенберг в оригинален размер, от която е излязла първата печатна книга в човешката история през далечната 1456г.- Библията. Учениците Янка и Ясен бяха първите, получили стих от Евангелието на Йоан, отпечатан на пресата. Представен е макет на скинията, която е първообраз на християнския храм, в мащаб 1: 25.

Библията В последната десета секция е показана Библията в най-съвременен вариант – на компютър.
„Изложбата има информационна цел. Аз самият от 38 години насам чета тази книга, обичам я и искам и други хора да я четат„, сподели при откриването собственикът на експонатите германецът Стефан Пилц. Това е най- превежданата и продавана книга в света, съобщи той. Тя е преведена на над 2 500 езика.

Стефан Пилц благодари за съдействието на Регионалната библиотека, Регионалния исторически музей и община Хасково. Стефан Пилц подари на зам.- кмета Венко Точевски екземпляр на Библията. Подаръци получиха и директорите на библиотеката и музея. За библиотеката Стефан Пилц бе подготвил и кашон книги.
Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ разполага с екземпляр на Цариградския превод на Библията от 1885г., съобщи директорът на културното средище Тонка Койчева.

Изложбата ще остане във фоайето на регионалния исторически музей до 11 октомври.

Image Image
Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button