Хасково

Обществена поръчка за реставрация и консервация на Александровската гробница

Музеят на кракийското изкуствоМинистерство на културата обяви обществена поръчка за консервацията и реставрацията на тракийската гробница край хасковското село Александрово. Прогнозната стойност на търга е 40 хил. лв. без ДДС. Необходимите средства се предоставят по линия на Оперативната програма „Регионално развитие”. Бенефициент по схемата  „Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма”е културното министерство.  Отварянето на офертите на кандидатите е насрочено за 9 ноември

Спечелият търга ще се ангажира с реставрации и консервация на на гробницата с нейните уникални стенописи.

Гробницата край  Александрово, построена през втората половина на IV в. пр. Хр., е открита от екипа на известния археолог Георги Китов през 2000 г. Внушителните й размери я нареждат сред най-монументалните гробници по българските земи.  

През 2009 г. в непосредствена близост до археологическата находка  отвори врати Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи, построен с помощта на  Япония . В него е изградено копие на добилата световна известност гробница. Строителният  материал  е напълно идентичен по състав с този на истинския некропол.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button