Хасково

Предлагат Борис Младенов за Почетен гражданин на Хасково – посмъртно

Инициативен комитет e изпратил до кмета на Община Хасково предложение Борис Стоянов Младенов да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно, по случай 100 години от рождението му. Под предложението стоят подписите на почетните граждани на Хасково Георги Граматиков, Ана Димитрова, Тодор Кожухаров, Васко Димов, Вела Казакова.

Борис Младенов е оставил светла диря в летописа на певческото изкуство на града и общината, се казва в предложението. Роден в Тополовград, той започва трудовия си път в Народна работническа опера в Сливен през 1946 г. От 1954 г. до 1956 г. работи като диригент в град Дупница. В Хасково идва през 1956 г., като първоначално ръководи смесения хор „Ереван“ при Арменската организация и турския ансамбъл при читалище „Мустафа Субхи“. През 1957 г. е назначен за диригент на Смесен хор „Родна песен“ при читалище „Заря“. По негово време „Родна Песен“ достига до изключителни висоти. Младенов е диригентът, който променя стила и работата на формацията, като същевременно преобръща и мисленето на градската управа за значението на хоровото изкуство. В онези години колективът стига до 120 души.

През 1969 г. за първи път хорът изнася концерт в столичната зала „България“, което повишава авторитета на музикално Хасково. Хорът е награждаван многократно на републикански фестивали със златни медали.

През 1973 г. Борис Младенов става главен художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци „Китна Тракия“. След серия успехи през 1979 г. ансамбълът под негово ръководство получава най-голямото си признание, присъдено му е званието „Представителен“.

Борис Младенов е награждаван многократно с държавни награди – ордените „Червено знаме на труда“, „Кирил и Методий“ първа, втора и трета степен, златни медали от републиканските фестивали. Ръководил е и на женския хор при Окръжна болница – Хасково, девическия хор при Икономическия техникум – Хасково, народния хор при Техникум по облекло „Ана Май“ – Хасково и други. Оказвал е и методическа помощ на хоровите състави в Гарваново, Конуш, Болярово, Войводово, Въгларово, Орлово, Малево, Книжовник.

Убедени сме, че обявяването на Младенов за Почетен гражданин ще бъде посрещнато с удовлетворение от културната общественост и гражданите на Хасково, над 1000 от които са пели в „Родна песен“, и ще бъде още един принос в утвърждаването на Хасково като съвременен духовен център, завършва предложението. С подписка то е подкрепено от много дейци на културата, членове на Тракийското дружество и други граждани на града и общината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button