Любопитно

Изложбата за бялата емиграция разказва за военни, лекари и основатели на хор „Родна песен“

Изложбата „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“ беше официално открита във фойето на Регионалния исторически музей в Хасково.

Както Haskovo.info писа, тя е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ по инициатива и с финансовата подкрепа на д-р Димитър Иванов. Той изтъкна на откриването, че идеята за изложбата се е зародила преди около 2 г. В периода между 1919 и 1923 г. през България са преминали 30 000 – 40 000 военни и над 100 000 цивилни бежанци от Русия, като около 40 000 се настаняват трайно у нас. 150 са лекарите, 380 преподавтели – главно университетски, има 10 професори. Всички спомагат за развитието на България в онези трудни времена.

Изложба

В откриването на изложбата участваха още шефът на Държавния архив в Хасково Станислав Станилов и главният уредник в музея Милен Вълчев, който е инициатор на визитата на изложбата от 25 табла, като 3 са за Хасковско. Станилов припомни, че Хасково и първият град извън София, където експозицията гостува. Вълчев разказа, че тогава в региона са дошли над 12 лекари, които са приети радушно от населението.

На юг от Стара планина са били настанени общо 4 334 военни от Донския корпус на генерал Фьодор Абрамов и техните семейства. Над 1/4 от тях са разположени в Хасковско. Най-голямото дислоциране на руски части е в Търново-Сеймен (Симеоновград). В града е настанено Кубанско-Алексеевското военно училище – 761 военни, юнкери, жени и деца. Те са разквартирувани в опразнените казарми на 30-ти шейновски полк, разформирован съгласно Ньойския мирен договор. През 1923 г. в Търново-Сеймен е настанена и руската галиполийска гимназия, в която се обучават 300 деца на разлиична възраст. За кратко градът край Марица се превръща в един от основните центрове на бялата емиграция у нас.

През 1924 г. пък в Любимец започва строителството на мост на река Марица. Като дърводелци и ковачи са наети над 10 белоемигранти. Двама от тях – Павел Захаров и Пьотр Митрофанов загиват от мълния по време на буря. На погребението им отива цялото село.

Сред диригентите на хор „Родна песен“ са двама белоемигранти. Федот Артемов е един от основателите на хора, подпредседател на неговото настоятелство и диригент. Сред водещите фигури в хора е и Андрей Артемиев, който е професионален диригент.

Заместник-кметът Мария Вълчева беше сред официалните лица на откриването. Изложбата ще остане в Хасково един месец, като през следващите дни са предвидени и беседи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button