Хасково

Вярващите се помолиха на Курбан Байрам на Ямача, Хасково с нов районен мюфтия

Много вярващи се събраха на помощните игрища до стадион „Хасково“ в парк „Ямача“ за сутрешната молитва на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Това беше първата молитва за Ерхан Реджеб като районен мюфтия на Хасково. Той идва от Кърджали.

Заради епидемията от коронавирус джамиите са затворени, а молитвите са на открито. Целта е да няма струпвания на хора в затворени пространства и да има дистанция между тях.

По традиция на днешния ден преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се помоли. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Празник

Курбан от 12 крави ще бъде раздаден през следващите дни на бедни семейства в региона. Вече е направен списък на нуждаещите се.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава няколко дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави, трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува. Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

След молитвата отец Златко от църквата „Св. Архангел Михаил“ и районният мюфтия Ерхан Реджеб разговаряха и пиха така нареченото кафе на толерантността. Днес православната църква чества Св. пророк Илия (Илинден).

25 коментара

 1. кой позволи този тормоз от 6:00ч. сутринта?!?Да отидат да се молят някъде,където няма да пречат!

 2. Кой и с какъв акъл им отворил бариерата да карат около стадиона
  ,където има толкова хора сутрин.Паркингите бяха празни за сметка на стадиона…

 3. Голяма грешка е да се прави на открито, още повече на игрищата дето разкарват кучета и всичко е осрано. Кучето е най-мръсното животно за мюсюлманите и да се кланят върху замърсено от кучешки изпражнения е голям грях.

  1. Да затвориш храма, домът на Бог, също показва неверие. Ако не вярваш, че Той може да те предпази, значи лицемерно се правиш на вярващ.

 4. Златко, когато един ден отидеш там от където връщане няма, познай какво „кафе“ ще те накарат да пиеш колегите ти попове, които за загинали през робството?

 5. С цялото ми уважение към ритуалите на тези хора ама в 6 сутринта да ти извива на умряло човек и да се чува в 4 квартала да карат по алеите около стадиона,където хората сутрин тренират и се разхождат след това да създадът страхотно задръстване с цялата толерантност това според моите разбирания не е редно.Всеки е свободен да изповядва каквато иска вяра и бог,но да не пречи на толкова много хора.А относно по горния коментар за акитата и кучетата на този панаир сутринта се разхождаха десетки същества със същия цвят като акитата на кучетата и меришеха по лошо от тях.Със здраве и дано да се прекрати това нещо за напред,а вярващите могат да се молят и по домовете си.

  1. За твоя жалост няма да спре това “нещо”. Тука всички сте големи българи ама всеки петък сте в Турция!

 6. Другаря поп УСВОИ НАД 400000 лева по европейски програми за ограждането на селски турски гробища в общ. Мин бани с помощта на кмета турчин.
  В библията е казано Матеи 7 глава 20 стих По делата им ще ги познаеш. Бере ли се грозде от тръни и смокини от репеи……

 7. я да те попитам,дали може да се случи на Великден ,в 6 часа сутринта,попове да събудят цял град с християнски молитви в мюсюлманска държава?Която и да е!!!!

  1. Страхотен въпрос, на който, за жалост отговорът е – НЕ. Първата молитва във всеки ден на тия пингвини е към 4 сутринта. Та едва ли ще им направи впечатление християнско пеене към 6.

   По-важен е въпросът дали подобно шествие ще се срещне с разбиране и търпимост от местните в някой град като Хасково в Туркия. Моето мнение клони пак към голямо НЕ.

   Малко бой ядат тук, слаба ни е държавичката. На фона на турското робство, подобни прояви нямат място в българската държава, лично мнение.

 8. И до индивида с екзотичното име,който твърди,че кучето било не знам си какво за мюсюлманите защо в Истанбул навсякъде ИСТИНСКИТЕ турци уважават животните навсякъде има храна и вода за бездомните кучета и т.н тука в България сте някви деградирали мислено индианци слезли от някакъв високопланински санджак.Моля ви качете се пак там докато осовбодите мозъците си от неписаните правила,по които живеете цивилизовайте се малко.

 9. Златко е стар кумунист, той е повече бизнес търговец.

 10. Понякога ми става много интересно същите коментари на живо като слушам в Германия,Англия,Франция и др..Поглеждам ограничения мозък на събеседника ми,съветвам го да си проветри душевното състояние,да прочисти черните и злобни мисли.Защото тук в Европа не е България и подобни мисли просто невървят.И второ нито е с четири крака ,две глави и пет очи,които да го правят по специален от останалите хора и нации и не напоследно място с подобни мисли не се учудвам,че просперитет и напредък няма при някои хора.Културния и възпитания човек уважава различния като пол ,раса,етнос ,начин на живот.И Най важното незабравяйте като ходите в Турция на пазар и се кланята до земята на хора също различни по религия от вашата.Май интереса клати феса при някои хора.Ако искате развитие -променете си мисленето.

 11. Хасково е пример за толерантност,уважение и добросъседство между различните религии и хора.На всяка ценна това трябва да запазим и занапред във времето.Хората се разделят единствено на добри и лоши.Ние нека да бъдем от добрите,нее толкова трудно.Честит празник на всички празнуващи!

 12. Всеки е много генгста обаче никой не коментира във Фейсбук поста със истинското си име и профил 😉

 13. не може в 05.30 сутринта да се събудя и няква ходжа да ми пее ,все едно съм някъде в друга държава .СРАМ И ПОЗОР !!!!!

  1. +1, СРАМ и ПОЗОР!

   Нека се събират, да се дупят и да си мънкат под носа, толерантни хора сме. Ама да опънат тонколоните и да крещят с петлите не е редно.

   Селска държава, селски прояви. Кмета да го дадат за разплод в някоя свинеферма, ако той е отговорен.

 14. СТАНЧО ТЪПОТО РАЗРЕШИ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ РАНО СУТРИНТА ,ВСЕ ПАК ГРОБ ИГРАЯТ С ДУПЕСЕ

 15. Коментиращите са оная групичка дето като има мач в стадиона викат ,тряскат псуват…който се сети се сети.Пияници безработни търсещи къде да си излеят злобата

 16. Много ви сърбят гъзовете пак.
  Само плюем ама не виждате вашите попчета дето се шибат по църквите и масатирите.
  ГОЛЯМ РАЗВРАТ БАТЕ ГОЛЕМИ ОРГИИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button