Хасково

При нова COVID-вълна първо пълнят Инфекция, после в другите градове

При нова вълна на заразени с коронавирус болните от областта ще се настаняват първо в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Хасково до неговото запълване. Това се очаква да улесни медицинските екипи. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб, водено от зам.-областния управител Виолета Желева.

На него е бил обсъден Националният оперативен план за справяне с пандемията. От РЗИ са коментирали, че основният момент е осигуряването на болничните легла и координация на хоспитализациите. Заради по-ниската заболяемост болниците закриха част от леглата, но при нужда са готови да ги разкрият отново, допълват от областна администрация.

Щаб

Проблем остава ниският ваксинационен обхват, са отчели от РЗИ. Специалистите препоръчват повече хора да се имунизират, тъй като ваксината е превенция срещу коронавирусната инфекция и COVID-19 ще протече по-леко при евентуална заболяемост на лице, което вече се е имунизирало. Хората, които са преболедували, могат да се ваксинират още след третия месец след оздравяването. Като пример за по-лекото преболедуване е бил даден случаят с жената от община Харманли, която беше заразена с делта варианта на вируса. Тя е била ваксинирана и болестта е протекла много по-леко.

От Регионалното управление на образованието са коментирали, че са проведени срещи с директорите на учебни заведения и детски градини в областта. Те са уведомени за плана за ваксинация и вече са постъпили първите заявки от учители. Целта е повече от 50 процента от учителите да са ваксинирани, за да стартира учебната година присъствено.

От болниците в областта са уверили, че засега разполагат с достатъчно предпазни средства.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button