Любопитно

Рекордните 900 изпълнители се изявиха на фестивала в Сладун

При рекорден интерес премина X Националeн фолклорен фестивала „С песните на Кичка Савова“ в село Сладун, съобщават от община Свиленград.

В продължение на два дни на сцената се представиха близо 900 участници в над 120 изпълнения. За първи път на фестивала участва и група от Турция, от град Чорлу. Кметът на общината арх. Анастас Карчев откри фестивала и поздрави участниците.

Десетото юбилейно издание на феста се проведе под патронажа на Министерство на културата и Института по етнология и фолклористика към БАН. Организатор на събитието е НЧ „Изгрев 1928“ в село Сладун с финансовата подкрепа на Община Свиленград и Фондация „Кичка Савова“.

Носител на голямата награда на Националния фолклорен фестивала „С песните на Кичка Савова“ е НЧ „Васил Левски – 1934“ от село Радовец, община Тополовград. Читалището бе отличено и с наградата на медийния партньор БНР и с Диплом от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.

Председател на журито е доц. д-р Наталия Рашкова – етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Членове на журито са Дарина Славова – народна певица, вокален педагог, автор на книги-сборници с тракийски песни и музикален продуцент, Ваня Монева – хоров диригент и съосновател на хор „Космически гласове“, народните певци Петър Георгиев и Тенчо Тенчев и като представител на Община Свиленград – Ваня Папазова – Старши експерт „Култура“. Гост на фестивала бе д. н. Силва Хачерян – началник-отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата.

Специалната награда на името на Кичка Савова бе присъдена на хор „Самодивски огън“ при НЧ „Пенчо Славейков-1983“ в Бургас и на индивидуалните изпълнители Керанка Костова при НЧ „Просвета – 1886“ в с. Дюлево, община Средец и Емилия Жекова от Стара Загора.

Наградата на кмета на община Свиленград спечели ФФ „Звъника“ при НЧ „Кирил Маджаров – 1866“ в Смолян.

Специалната награда на журито бе връчена на певческа група при НЧ „Асен Златаров – 1927“ в село Каменец, община Стралджа.

Наградите на Фондация „Кичка Савова“ са за: Фолклорна работилница „Песните на Кичка Савова“ мастър клас на Дарина Славчева, Никол Узунова от Свиленград, Натали Грозева и Веселина Христова от Свиленград, Марина Нешпопова от Раднево, Ани и Александрина Проданови от село Венец, община Карнобат, Памела Петкова от Сливен, Ралица Коларова от Нова Загора и Йехая Димитрова от село Доситеево, община Харманли.

Специална награда получи и НЧ „Изгрев 1921“ в село Мезек, община Свиленград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button