Хасково

Асоциацията не съгласува бизнес плана на ВиК – Хасково с по-скъпата вода

Общото събрание на Асоциацията по ВиК не взе решение по съгласуването на бизнес плана на ВиК – Хасково с по-скъпата вода, като на практика той остана несъгласуван.

Гласовете на държавата в лицето на МРРБ и МОСВ, които гласуваха „за“ съгласуването на бизнес плана, е 35%. За вземането на решение бяха необходими 70.49% от гласовете на присъстващите. Отсъстваха представителите на общините Ивайловград, Маджарово, Минерални бани и Симеоновград. Общините Хасково, Тополовград, Свиленград, Стамболово, Харманли и Любимец гласуваха да не се съгласува бизнес плана, а Димитровград беше „въздържал се“. Така 35% са гласовете „за“, 44.85% – „против“ и 14.14% – „въздържал се“, при което няма взето решение за бизнес плана.

ВиК

От Асоциацията обясниха, че сега ВиК ще входира бизнес плана в КЕВР, която ще реши на база ситуацията към момента дали да го съгласува.

Haskovo.info припомня, че бизнес планът на ВиК предвижда поскъпване на водата от 3.52 лв. за кубик на 3.66 лв. през 2022 г., 3.75 лв. през 2023 г., 3.96 лв. (2024 г.), 4.15 лв. (2025 г.) и 4.47 лв. през 2026 г.

Областният управител Минко Ангелов изрази личната си позиция, като каза, че не е съгласен с така предложения бизнес план. Той настоя за неговото преработване и да се даде точна оценка на качеството на услугата и нейната цена.

ВиК

Кметът на Хасково Станислав Дечев припомни, че общинският съвет прие декларация срещу бизнес плана и се обяви за законови промени, които да дадат възможност за различна цена на водата в отделните общини. Това е и желанието на Димитровград, който ако се присъедини към Асоциацията ще може да се кандидатства за финансиране за водния цикъл на Хасково. Като основен проблем бяха посочени загубите на водата по старата ВиК мрежа и липсата на инвестиции от страна на ВиК.

Ангелов припомни за решение на Конституционния съд, според което не може да има диференцирани цени. Той изрази надежда, че партиите в парламента ще успеят да направят подходящите законови промени.

ВиК

Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев изрази недоволството си от това, че на заседанието не присъства управителят на ВиК Тодор Марков или негов представител, защото е искал да ги попита за честите аварии, загубите на вода и нейното лошо качество. От областна администрация отговориха, че Марков е бил поканен писмено преди около месец и че ще изискат от ВиК нужната информация, за да я предоставят на община Свиленград.

Както Haskovo.info писа, снощи в Хасково се проведе протест срещу ВиК, на който беше поискана оставката на управителя на дружеството Тодор Марков.

Протестът поиска оставката на ВиК-шефа и воден цикъл в Хасково – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
дали?
дали?
03.08.2021 13:50 13:50

Заглавието и съдържанието в статията са манипулативни.
1.Асоциацията не можа да вземе решение, което е различно от несъгласуването на бизнес плана. Не можа да вземе решение, защото държавата в лицето на служебното правителство на Радев гласува “ЗА” бизнес-плана.
2.Когато асоциацията не може да вземе решение не се счита, че плана не е съгласуван, а напротив, съгласно сключения договор с ВиК оператора се счита, че бизнес плана се съгласува.
3.Нека журналистите да прочетат мотивите на Решение 5/02.06.2020 г. по к.д. 3/2019 на Конституционния съд, а не да преписват безкритично изказванията на представителите на служебното правителство.

Анонимен
Анонимен
03.08.2021 15:03 15:03
Отговор до  дали?

Факт е, че асоциацията не е съгласувала бизнес плана. Факт е, че това няма значение, защото ще бъде изпратен в КЕВР. Кое не е ясно и кое е манипулативно? Или просто трябва всички да са ви виновни, че не сте на власт?

Back to top button