Регион

Съдът отхвърли жалбите против такса смет за 2021 г. в Димитровград

Отхвърлени са жалбите против определения размер на таксата за битови отпадъци за 2021 г. за Димитровград и село Бодрово, съобщават от Хасковския административен съд.

За да отхвърли жалбите съдебният състав приема, че решението в оспорените му части е издадено от компетентен орган, в изискуемата от закона писмена форма, при спазване на административнопроизводствените правила и при правилно приложение на материалния закон. Магистратите постановяват, че методът за определяне на размера на таксата не е в противоречие с относимите и действащи към датата на приемане на административния акт разпоредби на Закона за местните данъци и такси.

Не е налице законова пречка таксата да се определи върху данъчната оценка на недвижимите имоти, както е приел общинският съвет, след като законодателят е допускал такава възможност към момента на приемане на решението. Въпросът за определяне на таксата за битови отпадъци въз основа на данъчната оценка на недвижимите имоти е в оперативната самостоятелност на общинският съвет, се посочва в мотивите на съдебния акт. За да остави една от жалбите без разглеждане съдът приема, че в тази част същото не представлява индивидуален административен акт.

Както Haskovo.info писа, през май съдът отхвърли жалбите срещу такса смет в Димитровград и Бодрово за 2020 г.

Преди дни пък ХАС отмени текстове за такса смет за 2020 г. в община Хасково, като в съда се атакува и таксата за 2021 г., като делото е насрочено за септември.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button