Регион

Съдът отмени санкцията срещу Община Димитровград за багера за половин милион

Община Димитровград е спечелила на последна инстанция делото за наложената финансова санкция от над половин милион лева по казуса със закупения багер за почистване на речни корита и канавки, съобщават от кметството.

Решението е окончателно и постановява, че направените разходи са правомерни като осъжда Министерство на регионалното развитие и благоустройството да заплати на община Димитровград разноските по делото.

Сагата с багера започна след като той беше закупен след спечелен от местната администрация проект, финансиран по програмата за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014-2020. Финансовата корекция бе наложена след уведомление за съмнение за нередност и представлява пълната сума за закупуване на багера и оборудването към него, припомнят от Община Димитровград. При проверката се оказа, че машината има различни характеристики от първоначално одобрените по проекта, а общината не е уведомила своевременно управляващия орган за новите параметри.

По искане на ръководителя на програмата по делото бе назначена съдебна експертиза, която е установила, че въпреки констатираните разлики, доставената машина може да изпълнява в качество и количество същите функции и изцяло отговаря на целите на проекта, коментират от кметството.

Освен всичко останало вещото лице е посочило, че сумата от 257 880 евро с ДДС е по-ниска от допустимата по проекта, с което няма извършено нарушение, като са купени дори три допълнителни прикачени хидравлични устройства, което прави машината икономически по-изгодна, заявяват в съобщение до медиите от Община Димитровград.

Модерен багер за почистване на речни корита получи Димитровград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button