Регион

Парламентарна комисия нищи „Златния гьол“ на турската граница

Касовата наличност от над 30 милиона лева на частната фирма, извършваща дезинфекция по границата с Турция все още не е представена на НАП за броене. Това стана ясно на заседанието на временната парламентарна комисия по ревизията, която днес разгледа случая.

По-рано тази година НАП установи, че част от касовите апарати на фирмата не са свързани с приходната агенция и наложи няколко акта. Касовите апарати бяха подменени, но тъй като фирмата няма банкови наличности, които да бъдат запорирари, НАП наложи друга мярка за събиране на средства с цел бъдещо покриване на задължения и всеки ден прибира обората на фирмата в брой. До момента са събрани 1.5 млн. лева.

Според финансовия министър Асен Василев възлагането на дейностите на фирмата е трябвало да стане чрез обществена поръчка, но такава не е проведена. От земеделското министерство обаче обясниха, че това не е било нужно, тъй като реално фирмата не получава средства от държавата.

На заседанието бяха изслушани представители на земеделското и финансовото министерство. От тях стана ясно, че договорът е сключен след като Агенцията по храните е била глобена заради граждански договори със служителите, извършващи дезинфекция през 2012 година. Тогава е решено, че агенцията няма ресурс да извършва тази дейност и е сключила договор с частна фирма.

Реално БАБХ не плаща на фирмата, а получава събраната от нея държавна такса. Самата фирма събира допълнителна такса, от която се издържа. Именно от там е натрупана касовата наличност от над 30 милиона лева.

Комисия
Мая Манолова

Според председателя на комисията Мая Манолова държавата съзнателно е абдикирала от своите ангажименти по фитосанитарния контрол, събирането на таксите за паркинг и събирането на сумите за дезинфекция на автомобилите на външна граница на Европейския съюз.

Манолова заяви, че освен „златния гьол“ огромни приходи реализира и лабораторията за контрол на плодовете и зеленчуците, където фирмите плащали по 850 лева за анализ на стоките, от които 500 лева била таксата за разтоварване.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button