Външни публикации

Как да приготвите вкусно пилешко филе?

Едно от най-консумираните меса си остава пилешкото. Вкусно, лесно и бързо за приготвяне, зад себе си то пази цяла кулинарна традиция по отношение на мариноване, приготовление и готвене. Освен лесно за приготвяне, то се числи и към групата на леките меса за храносмилане, защото не тежи на организма и е лесно смилаемо.

А начините, по които можем да приготвим пилешкото месо са сякаш неизчерпаеми. Ако не готвим цяло пиле, то най-често използваме бутчетата, крилцата и пилешкото филе. Разбира се, за всяка рецепта и вкусно ястие, основното правило и изискване е прясното месо. Винаги внимавайте месото, което пазарувате и консумирате да бъде качествено и свежо, проверено и съхранявано при подходящи условия.

Пилешкото месо в Kaufland е с доказано качество. А когато стигнете до въпроса как да го приготвите, за да бъде ястието вкусно и апетитно, възползвайте се от нашите предложения и рецепти.

Нека видим два начина как да приготвим вкусно пилешко филе, така че всички да оближат пръстите си след вечеря. Днешните варианти са за задушено и за печено пилешко филе:

  1. ЗАДУШЕНО ПИЛЕШКО ФИЛЕ

По правило, пилешкото месо, в това число и филето, не трябва да се готвят продължително и агресивно. Обикновено се изисква деликатна и не много дълга топлинна обработка, за да остане вкусно, сочно и свежо. Никой не обича сухо пилешко месо, така че този съвет важи за всички рецепти и при приготвянето на всяко ястие с пилешко месо.

Нека видим как да похапнем пилешкото филе задушено:

Пилешките гърди (около 800 г) се начукват внимателно, за да станат по-тънки и по-крехки. Поставят се в тиган с капак и се задушават с малко масло до пълна готовност.

Гъбите (около 300 г) се измиват, подсушават и нарязват на филийки. Със съвсем малко масло се запържват на тиган. Приготвя се сос.

Сосът се приготвя, като брашното (3 с. л.) се запържва в масло (3 с. л.). Щом покафенее, се добавя прясно мляко (3 ч. ч.) на няколко малки порции при непрекъснато бъркане. Готви се няколко минути до сгъстяване. Накрая в соса се добавя горчица (1 с. л.), разбърква се и по желание се добавят ситно накълцани пресни подправки по избор – например магданоз или мащерка.

Пилешкото месо се сервира с гъбите и се полива със соса. Хапва се веднага.

  1. ПЕЧЕНО ПИЛЕШКО ФИЛЕ

Тази рецепта е страхотна, а вие винаги можете да добавите нещо от себе си към нея, според вкуса ви.

Пилешките гърди (2 бр.) се разполовяват, така че да се образуват 4 пържоли. Подправят се с черен пипер и сол, увиват се в прозрачно фолио и се начукват. Потапят се в едно разбито яйце, овалват се в галета (приблизително 75 г) и се оставят в хладилника за десетина минути. През това време се приготвя доматен сос. За целта две скилидки счукан чесън се запържват в дълбок тиган заедно със зехтин (1 с. л.), докато омекнат. Слeд това се добавят доматено пюре (около 400 г), захар (1 ч. л.) и сушен риган (1 с. л.). Сосът се разбърква и се оставя за 5-10 минути да къкри на тих огън. Фурната се загрява до 240 градуса на грил и пилешките филета се пекат по 5 минути от всяка страна. Изваждат се. В огнеупорна тава се изсипва доматеният сос и върху него се подреждат филетата. Върху тях се подреждат настърган пармезан (около 75 гр.) и моцарела (125 г), и ястието се връща в добре загрятата фурна, за да се изпече до разтапяне на сирената. Сервира се горещо и по желание се декорира с листенца пресен босилек или отново се ползва риган.

И както се казва: Bon appetit!

Back to top button