Регион

Тракийци с ново дарение за неделното училище в Истанбул

Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“ в Хасково изпратиха поредно дарение за българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул.

45 ученически раници заминаха за просветното огнище. Всяка от тях е окомплектована с тетрадки, скицници, флумастери, моливи и други учебни пособия. Дарението стана факт благодарение на безкористната финансова подкрепа на Вълчо Баланов, Веско Недев, Ерсин Юсуф и Стойчо Айвазов.

Училището в Истанбул, уредено със съдействието на Генералното консулство на България в града край Босфора, предлага обучение по български език и литература, история, география на България. Часовете се провеждат в съботно-неделни дни в начален, прогимназиален и гимназиален етап. За децата, които не владеят български език, е сформирана подготвителна група. В програмата са включени също извънкласни занимания по рисуване, музика и фолклор.

Две девойки от преминалите през българското училище, вече продължават образованието си в Техническия университет в Истанбул и в Медицинския университет в Текирдаг.

Хасковските тракийци не за първи път подпомагат просветния и духовен център. Чрез дарителски акции, подкрепени от институции, организации и граждани в Хасково, за училището са изпращани учебници и учебни тетрадки, книги, албуми, календари, плакати, знаменца.

Генералното консулство на България в Истанбул изказа благодарност за родолюбивата инициатива на тракийци и за щедрия жест на четиримата дарители. Подаръците ще зарадват децата на тържественото откриване на новата учебна година на 9 октомври в двора на Българската екзархия, която обединява потомците на цариградските българи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button