Регион

Разкриха контрабанден канал за пестициди през Капитан Андреево

Разкрит е контрабанден канал за пестициди през ГКПП „Капитан Андреево“, който е действал повече от година, съобщават от Агенция „Митници“.

Това става факт след разплитането на последния случай от 23 септември, когато на пункта бяха задържани 18 тона пестициди. Първоначалните данни разкриват 14 идентични пратки, при които е възможно пестициди да са внасяни нелегално, укрити между перилни препарати. 11 от доставките са извършени в периода от август 2020 г. до април 2021 г., а 3 са в периода от юни до август 2021 г., като петнайсетият превоз е бил задържан.

При почти всички установени случаи е използвано едно и също превозно средство, доставян е сходен обем стока, описана като „перилни препарати, омекотители и памперси“, от изпращач в Турция за получател – юридическо лице в София. Стоката е била допускана за свободно обращение без физически контрол чрез МБ Аерогара София от един и същи служител, за което е възложена дисциплинарна проверка.

Последната петнадесета доставка от 23 септември беше задържана на „Капитан Андреево“ за щателна митническа проверка. При пролъчване с рентген и при последвалата физическа проверка митничарите установиха, че в кашоните зад т. нар „тапа“ от омекотители се превозват препарати за растителна защита. Задържани са 21 381 опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3 824 кг. различни видове и марки препарати за растителна защита за над 321 000 лева.

С проверката си митничарите на практика неутрализират контрабандния канал, а при последващи действия са идентифицирани лица, за които са предполага, че имат отношение към трафика на нелегални препарати за растителна защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button