Хасково

Няма да се затварят училища и детски градини заради хепатита

Срещата в общинатаМногопрофилната болница в Хасково изнемогва, стана ясно днес на извънредно заседание на постоянната комисия по здравеопазване към местния Общински съвет, на която бяха поканени представители на лечебното заведение и РИОКОЗ.

Нямаме пари за дюшеци, спално бельо, ръкавици, маски, спринцовки„, алармира заместник-директорът по медицинската част д-р Мариян Запрянов. Ръководството на болницата е получило уверение от Районната здравноосигурителна каса, че всички пътеки, по които са лекувани болни от хепатит, ще бъдат изплатени на 100%. „Това обаче ще стане през февруари, а на нас парите ни трябват сега“, коментира д-р Запрянов.

От 1 декември до сега заболелите от хепатит А в областта са 196, като 102-ма от тях са от Хасково.

д-р Петър Хубенов

д-р Петър Хубенов

Началникът на Инфекциозното отделение д-р Петър Хубенов допълни, че 2/3 от покосените от жълтеница са мъже на възраст от 20 до 52 години, които са с различни професии. Единични случаи има на заболели деца. Според лекарите повечето от приетите пациенти са с вече увреден черен дроб – от пиене или от медикаменти.

По повод предположенията, че разпространението на болестта е започнало от работници в „Марица Изток“ д-р Хубенов уточни, че в Инфекциозно отделение засега са приети само трима служители на енергийното предприятие. 

Специалистите от РИОКОЗ за пореден път заявиха, че случаите са разпръснати и между тях няма връзка, затова е трудно да се открие и източника на заразата. „Не е важно дали е от яйцата, рибата или нещо друго. Важно е как ще излезем с чест от битката с хепатита“, заключи д-р Хубенов.

Засега няма да се затварят училища и детски градини в Хасково – стана ясно на извънредното заседание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.01.2011 17:41 17:41

училищата и детските градини ще ги затворим, като се зарази половината град…..сега няма смисъл.

da
da
06.01.2011 17:53 17:53

be vie maitap li si pravite hora? vchera imashe 1 momche ot nashto uchilishte beshe bolel ot hepatit a i tova momche vmesto da otide na bolnica toi se pribra v kushti .. a ako e zarazil oshte nqkolko uchenika kakvo pravim togava?

Гост
Гост
06.01.2011 19:28 19:28

Ми ако не се затворят училищата на време най-много накрая и учениците да се разболеят масово и да се наложи учебните занятия да се преустановят в болницата! :\ :X 😀

Петя
Петя
06.01.2011 19:58 19:58

Мм пишеше че в Езиковата има само 2ма болни , а от пансиона са само 10 .. как става това .. Явно като се разболееме всички тогава ще ни пуснат в грипна .. Тццц тцц

mirta
mirta
06.01.2011 21:21 21:21

Искам да ви кажа че няма скоро време да излезем в ваканция то се знае! В момента никой не знае дали е заразен или не ,защото се разбира след от 15 до 50 дена . Искам да помоля хеи или там каквото е да ни пуснат в ваканция за доброто на всички, а не сега да се заразим и после да ни търсите легла по болниците. МИСЛЕТЕ И ЗА НАС!!! помислете сега а не когато всички се разболеем какво ще получите като чакате- само повече болни !!!!!!!!

Анонимен
Анонимен
06.01.2011 22:48 22:48

Абе, дечица, кой ви излъга, че може да имате ваканция. Заради хепатита не може да има подобни мерки. Ако има много грип може и да се мисли за ваканция, но при хепатита даже епидемии не се обявяват. Спрете да си мислите за глупости, ами учете докато е време.

Анонимен
Анонимен
07.01.2011 8:11 8:11

Добре е гост!!! много ясно 4е ще у4име нооо спортното болницата е то4но до нас !! много ме е страх и не искам да бъда един от тях няма място в болницата кфо рискуват !!!

Back to top button