Хасково

Грипът в Хасково тази година – под знака на хепатита

Малкият КристиянЗначително завишаване на случаите на пациенти с остри респираторни заболявания в Хасково отчитат личните лекари през последните два дни. „Вече можем да говорим за наченки на грипен вирус„, заяви пред Haskovo.info д-р Марио Янакиев. Причината за това е, че в рамките на няколко часа се разболяват по няколко члена на едно семейство.

5-годишният Кристиян например е с температура над 39 градуса от снощи. Преди дни с такъв симптом е била и сестричката му. Специфичното при грипа в Хасково тази година ще е, че ще протече в съчетание с хепатитната вълна, отбеляза д-р Янакиев. Според него поне 900 са болните от хепатит, въпреки че официалната статистика е за 300.

ImageТова е така, защото при много от хората той е без симптоми и без фаза на жълтеница. Ако грипният вирус попадне при такъв организъм, при който е имало скрита форма на хепатит, тогава пораженията могат да се сериозни. Затова при първите симптоми на грип – температура, болки в мускулите и ставите трябва да се потърси и незабавна лекарска помощ.

Лекарите пък трябва да правят изследвания за чернодробни маркери при по-тежките случаи на грип, за да се щади организмът, обясни д-р Янакиев. Според него пикът на грипа в Хасково ще е в първата десетдневка на февруари, когато се очаква и да затихне хепатитът. Вече е късно за противогрипни ваксини, категорични са лекарите.

Междувременно броя на отсъстващите ученици започва да се увеличава. В един от петте първи класа в ОУ „Св. Иван Рилски“ в Хасково вече 13 от децата са болни от грип.

Прегледът на Кристиян д-р Марио Янакиев
Image Image

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ххххх
ххххх
20.01.2011 15:52 15:52

няма ли и други лекари в хасково – защо само д-р Янакиев дава интервюта

:))
:))
26.01.2011 15:25 15:25

Мистър самочувствие! Много съм важен!

Back to top button