Хасково

Д-р Янакиев: Общината трябва да има собствена профилактична програма

д-р Марио ЯнакиевВаксинирането на деветокласниците в общината против хепатит А ще струва значително по-малко от лекуването на всички болни в момента, категоричен е председателят на Постоянната комисия по здравеопазване, екология и социални дейности към Общински съвет- Хасково д-р Марио Янакиев.

В момента в общината има 1100 деветокласници. Предложението на д-р Янакиев, което той предлага да се гласува на заседанието на Общински съвет идния петък, е общината да поеме първото поставяне на ваксината, а второто, което е след 6 месеца, да е за сметка на родителите. В момента се наблюдава, че основният процент на болните от грип е на хора над 25 години. Затова според лекарите именно 16-годишната възраст е най-подходящата за поставяне на ваксината, за да може да се изгради добър имунитет срещу болестта.

Единият прием е 50 лв., но според д-р Янакиев при търг ще може да се постигне по-ниска цена. Това ще струва на общината 42 000 лв., но ще можем да разчитаме, че ще спестим разходите за една друга подобна хепатитна вълна, смята д-р Янакиев. „Вижда се, че не сме подготвени срещу такива епидемии„, сподели пред Haskovo.info медикът. Затова според него е добре общината да има своя профилактична програма. Така догодина ще бъдат ваксиниран и следващият випуск деветокласници. Идеята на д-р Янакиев е по-нататък да предложи общината да помага финансово и за поставянето на ваксината срещу рак на шийката на матката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Родител
Родител
21.01.2011 8:44 8:44

Твърде против съм децата излишно да се тъпчат с ваксини!

юрист
юрист
21.01.2011 11:52 11:52

добре ще бъде доктора МАРИО да научи подрастващите ,как да се грижат за себе си ,за да се предпазят от болести и епидемии .За тази цел ,трябва МИН. НА ОБРАЗОВАНИЕТО да въведат учебна програма със ЗДРАВНА НАСОЧЕНОСТ!!!!!
ЗАЩО НЕ СЕ МИСЛИ В ТАЗИ НАСОКА ,А САМО ЗА ПАРИ ,КОИТО ЩЕ ВЛЕЗАТ В ДЖОБА НА НЯКОЙ ДОСТАВЧИК НА ВАКСИНИ????ЕДНА ВАКСИНА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА.РЕШЕНИЕТО Е ВИСОКА ЛИЧНА ХИГИЕНА И ВИСОКА ЗДРАВНА КУЛТУРА!!!!
ТАКА ,ЧЕ ДОКТОРА ТРЯБВА ОЩЕ МНОГО ,МНОГО ДА ЧЕТЕ ,ПРЕДИ ДА ДАВА ТАКИВА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ,свързани със финансови средства.

Анонимен
Анонимен
22.01.2011 15:19 15:19

sega ve4e kato ima hepatit a triabva da se otpuska vaksinata ot zdravnata kasa

Back to top button