Любопитно

Изложба и филм в Свиленград за 125 г. от рождението на композитора Петко Стайнов

Изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на композитора акад. Петко Стайнов, беше открита във фоайето на общината в Свиленград.

Биографичен филм за композитора бе прожектиран в Голямата зала на кметството. Изложбата откри диригентът и основател на хоровата школа в Свиленград Кирил Търпов. Гост на събитието бе Младен Станев – диригент на Държавната опера в Стара Загора и представител на фондация „Петко Груев Стайнов“.

Изложба

Годишнината се навърши на 1 декември и отбелязването й е с концерти и изложби в цялата страна по съвместна инициатива на Българската академия на науките и фондация „Петко Груев Стайнов“, допълват от общината.

Изложба

Самобитното творчество на незрящия музикален гений го нарежда сред най-видните класици на българската музикална култура. Петко Стайнов има основополагаща роля за формирането на тази култура и за развитието на хоровото дело у нас. Радетел е за изучаването и съхранението на българския фолклор.

Филмът за живота и творчеството на композитора ще бъде качен на фейсбук страницата Хуманитарни дейности – Свиленград. Изложбата ще може да се разгледа до 4 март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button