Любопитно

Димитровградчанка ръководи работилница за мартеници в Истанбул

Родената в Димитровград художничка Павлина Копано учи децата от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул как се правят мартеници.

Работилницата за мартеници е приютена в Екзархийският дом на цариградските българи в града край Босфора. Заедно с Павлина Копано организатор е и учителката Сийка Чирпанова. Преди да посегнат към червените и белите конци, децата заедно с родители слушаха легенди за красивия символ и народните вярвания през настъпващата пролет.

Мартеници

Най-красивите си мартенички децата ще изпратят като подарък на представителите на институциите в България, с чиято помощ и съдействие неделното училище в Истанбул към Генералното консулство на България съществува вече седма година.

Сред приятелите на неделното училище е и Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково, което периодически подпомага децата, изучаващи български език и литература, фолклор, история, география, музика, изобразително изкуство, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button