Любопитно

Стотици разгледаха въоръжението на военното формирование в Хасково

Стотици посетители, основно деца, разгледаха въоръжението на военното формирование в Хасково.

Денят на отворените врати се организира по повод 1 март – Празник на батальона в Хасково и отбелязване на 20 години от неговото създаване. Миналата седмица пък имаше турнир по стрелба на учебен център „Добрич“.

Военни
Подполковник Светослав Годинов

Днес посетителите имаха възможност да се запознаят с автомат и картечница „Калашников“, зенитна установка, бронирани машини, новите бронежилетки и каски, както и други образци. Имаше и щанд, на който беше представена войнишката професия.

Командирът на военното формирование подполковник Светослав Годинов припомни, че до 22 март се подават документите за кандидатстване за 15-те свободни места за войници. Тази година се очертават редица учения за хасковските военнослужещи, които са планирани още през 2021 г.

Кратка историческа справка за военно формирование 52740 Хасково:

На 1 март 2002 г. на основание заповед на Министъра на отбраната е създаден 1-ви отделен механизиран батальон в състава на Командване „Изток”. От 2005 година става 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска бригада, какъвто е и до днес.

От създаването си батальонът провежда подготовка за придобиване, развитие и поддържане на отбранителни способности, необходими за изпълнение на задачите в национален и коалиционен формат. Води целенасочена подготовка на формированията за защита на населението и територията на страната при кризи от невоенен характер и преодоляване на последствията от тях.

През годините по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ формирования от батальона са участвали десетки пъти при гасене на пожари и при ликвидиране последствията от наводнения. Също така многократно военнослужещите от батальона са участвали и продължават да участват при обезвреждане на открити невзривени боеприпаси. През годините са изпълнявани и съвместни дейности със служителите на МВР при задачите по охраната на държавната граница с Република Гърция и Република Турция.

През изминалите години в батальона са подготвени пет роти за участие в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC BG”, четири роти и един взвод, които участваха в международни мисии на НАТО и Европейския съюз на едни от най-горещите във военен аспект точки на земното кълбо – Афганистан, Босна и Херцеговина.

17 отбора в турнира по стрелба на военното формирование в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button