Любопитно

Научно издание представя последните археологически открития в Хасковска област

Националния археологически институт с музей при БАН отпечата поредния сборник „Археологически открития и разкопки“. В двутомното издание е отделено място и на резултатите от последните проучвания в Хасковска област.

Представени са резултати от комплексните археологически проучвания в района около Александровската гробница, теренните издирвания в община Минерални бани и Хасково, наблюденията на късноантичната и средновековна църква в скалния комплекс Глухите камъни, продължаващите разкопки на укрепения владетелски дом край село Княжево, средновековната крепост Лютица в община Ивайловград.

Новост на археологическата карта на страната са обекти от бронзовата епоха и късната античност в землището на село Орлово, от ранната желязна епоха край село Конуш, надгробна могила от римската епоха край село Козлец. Спасителни археологически проучвания са направени и на обекти от римската епоха край село Сталево и в местността Балъкли край Хасково.

Сред авторите на статиите са археолозите Георги Нехризов, Петър Лещаков, Дойчин Грозданов, Борислав Бориславов, Даниела Агре, Станислав Илиев и други изследователи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button