Хасково

Предстои възобновяване на 316 дела по жалби на служители на МВР за неизплатени възнаграждения

През следващите месеци предстои възобновяването на 316 въззивни дела по жалби на полицаи, гранични полицаи и пожарникари за неизплатени допълнителни възнаграждения, съобщи на пресконференция председателят на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова.

Част от делата са спрени до излизането на тълкувателно решение от Върховния касационен съд, където делото също беше спряно до решение на Европейския съд. В края на февруари е постановено решение на Европейския съд, като скоро се очаква такова от ВКС.

Тълкувателното дело е заради различната практика на съдилищата в страната. Едни от жалбите са били уважени, други са уважени частично, а трети са отхвърлени. Целта е да се уеднакви съдебната практика.
85 от делата в Хасково са спрени, защото се е изчаквало решението на Европейския съд. Предстои те да бъдат възобновени и насрочени. След излизане на тълкувателното решение от ВКС ще бъдат възобновени и останалите дела, обясни Тянкова.

Haskovo.info припомня, че униформените съдят работодателите си заради неизплатени суми за извънреден труд в резултат на преизчисляване на положения нощен труд. Причината за исковете е противоречие в законодателството. Заради това съдът досега е постановявал различни решения – някои са се позовавали на Кодекса на труда, а други на специалните разпоредби за работа в МВР.

Хасковският окръжен съд, който е с висока натовареност, очаква и допълнително дела заради очакваното закриване на специализирания съд. Част от делата там ще бъдат изпратени по подсъдност в Хасково. В същото време в окръжния съд тази година ще има незаети щатове за съдии. Борбата е за децентрализация на конкурсите, за да приключат по-бързо, обясниха от ХОС.

Haskovo.info припомня, че годишният доклад на Окръжен съд – Хасково беше обсъден в края на миналата седмица. От Апелативен съд – Пловдив са заявили на обсъждането, че Хасково е най-организираният район. През месец май изтича втория мандата на Миглена Тянкова като председател на съда. Предстои обявяването на конкурс, в който тя не може да участва, защото има ограничение за заемане на поста до два мандата.

105 искания за използване на СРС до Окръжен съд – Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button