Любопитно

Стягат двудневния събор „Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково

56-то издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в рамките на два дни – 14 и 15 май в Хасково, съобщават от общината.

Първият ден ще бъде с конкурсен характер. Участват любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории: Певчески групи, Танцови групи, Ансамбли, Индивидуални изпълнители, Народни обичаи. Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи.

Във всяка категория община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за представянето си на уникалния събор за самодейци и автентични изпълнители. За конкурса на 14 май е необходимо участниците да попълнят заявка по образец и да я изпратят на имейл: culture@haskovo.bg или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл. „Общински“ №1. Без такса за участие. Пътните разходи са за сметка на гостуващите колективи.

Вторият ден на събора ще бъде сцена за изпълнения на детски танцови състави за народни танци от регион Хасково. В празничния ден са поканени всички малки и големи деца от Хасково и областта заедно да изиграят най-дългото тракийско детско хоро и така за пореден път да заявят своята любов към всичко българско и родно. „Нека покажем, че народната традицията, която ни е съхранила през вековете, извира от всяко българско сърце“, казват организаторите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button