Регион

След поредното обгазяване на Димитровград нови глоби за ТЕЦ-а

Нови санкции ще бъдат наложени на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград след като вчера градът беше обгазен в продължение на 3 часа.

Измерените от автоматичната станция стойности на серен диоксид бяха два пъти над алармения праг от 500 µg/m3. След извършената проверка от страна на РИОСВ на място в централата е установено, че продължават да се изпускат газове от сградата на котелното, за което ТЕЦ-ът вече имаше издадено предписание за отстраняване на нередностите. Последната наложена санкция на централата е в размер на 40 000 лв., така че новата ще е по-висока, коментира директорът на РИОСВ Наталия Пачеманова. Тази сутрин измерените стойности бяха десетки пъти по-ниски от вчерашните – между 10 и 15 µg/m3.

Димитровград

Междувременно жителите на Димитровград отново настояха ТЕЦ-ът да бъде модернизиран и да не се допуска обгазяване на града. Вчерашните превишения на нормите за серен диоксид са констатирани часове след разпалването на парогенератор.

От централата коментираха, че не могат да поемат цялата отговорност за мръсния въздух и за пореден път заявиха, че според тях е възможен преносът на въздушни маси от други централи.

„Може да се стигне до затваряне на мощности от ТЕЦ „Марица 3“, коментира пред БНТ вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов след вчерашното обгазяване със серен диоксид на Димитровград. Той обясни, че България има наказателна процедура в последна фаза и дело в Европейския съд в Люксембург, което се очаква да бъде негативно, защото страната ни не покрива нивата на серен диоксид в този регион.

Димитровград е обгазен със серен диоксид

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Dimityr
Dimityr
08.04.2022 21:13 21:13

Ами какво чака Пачаманова, нали затова я сложиха или нещо не и се получава. Нека да направи каквото трябва ма дали може под въпрос?

Автор
Автор
09.04.2022 23:56 23:56
Отговор до  Dimityr

Можем да се надяваме вятъра да не се обръща пак в тази посока.

Ала Бала
Ала Бала
10.04.2022 17:24 17:24

Откак наште хора са в РИОСВ то няма проблем с ТЕЦА

Еколога
Еколога
10.04.2022 17:26 17:26

Тия двамата с очилата доста кинти изкараха, отдавана известна схема, даже си купиха нови мпс-та

Back to top button