Външни публикации

50 години от създаването на първия соларен часовник в света

Днес масово на часовникарския пазар се предлагат всевъзможни и различни технологични часовници. Едни от тях са соларните часовници, чиято технология е зареждане на акумулаторна батерия от слънчевата светлина. Много корпоративни часовникарски гиганти днес предлагат в своите колекции такива соларни „играчки”, но едва ли бихте предположили произхода на такъв часовник.

Сигурно си мислите, че това е иновация от преди няколко години? Тази година се навършват 50 години от създаването на първия соларен часовник в света. Първият часовник, захранван от слънчевата енергия е изобретен в една малка стаичка през 1972 г. от талантливия американски инженер Роджър Рил.

Соларният часовник е с гръмкото име Synchronar 2100. Тази иновативна джаджа за първи път обединява множество научни области и технологии. Както и електрониката, и слънчевата технология се развиват бързо около средата на 20 век. Първите слънчеви клетки, достатъчно ефективни, за да бъдат практически използваеми, излизат на световния пазар от Bell Laboratories през 50-те години на миналия век, а първият електрически ръчен часовник с цифров LED дисплей е създаден през 1969 г. от инж. Петър Петров – моделът Hamilton’s Pulsar. Веднага след появата на този електронен часовник, Seiko купуват патента от Pulsar, разказва сайтът за часовници Chasovnici-bg.

ЧасовникПрез същата 1969 г. Seiko представя и първият в света кварцов часовник на батерия, и той ще продължи да революционизира часовникарската индустрия през следващите десетилетия и ще се сближи с технологията за слънчева енергия. Това вече се превръща в някакъв вид див дизайн на часовниците и лесно може да си представим, че Synchronar 2100 е визуално вдъхновен от ранните сезони на филмът Star Trek, с ъглов корпус, показващ времето в червен цифров LED дисплей.

„Върхът“ на часовника е доминиран от фотоволтаичните клетки, за да се увеличи максимално усвояването на светлината. Продаван за $500, Synchronar 2100 е харесван не точно заради своята технологична иновация по онова време, а именно използването на слънчевата енергия. Харесван е за това, че има електронен вечен календар, програмиран до 2100 година. Името Synchronar е взаимствано от „SYNchronous CHRONometer calendAR“, а числата „2100“ се отнасят до вечния календар, програмиран с помощта на интегрална схема, за да бъде точен до 2100 г.

Различните функции и дисплеи се управляват от два плъзгача отгоре на часовника, разположени точно отстрани на соларните панели, а не чрез бутони, както днес сме свикнали да виждаме. Часовникът разполага и с разширени възможности като три нива на яркост на електронния дисплей, които се настройва автоматично според условията на околното осветление или яркостта на дневната светлина. Също така впечатляващи са високата устойчивост на удар от 5000G, както и водоустойчивостта до 200 метра. Това е почти аналогичен часовник като днешните модели на Casio G-Shock. Не на последно място, Synchronar претендира за точност до една минута годишно.

Тези различни технически характеристики на часовниците продължават да се подобряват с последващи модели след оригиналния, като Synchronar 2100 „Mark I“.Компанията на Роджър Рил променя имената на последващите модели през годините, но първородното име Synchronar винаги е най-отпред. Часовникът е бил истински феномен по онова време, а забележителните притежатели на тези соларни часовници включват имена като Пол Маккартни и президента на Египет Мохамед Хосни Мубарак. Роджър Рил работи върху петата версия на Mark V с още повече функции, но когато почива през 2005 г. производството спира. Повечето часовници, захранвани със слънчева енергия днес, са сравнително прости и комбинират различни други функции за пестене на енергия (технологията все още не е достатъчно ефективна, за да захранва например смарт часовници с пълноцветни екрани).

Докато съвременните соларни часовници могат да бъдат сравнително евтини, в съчетание с кварцова технология, те предлагат едни от най-практичните и удобни за употреба часовници Забележителни съвременни марки часовници, захранвани със слънчева енергия са Citizen Eco Drive, Casio Edifice Solar и Seiko Solar, като всяка марка използва собствена технология и малко по-различен подход. Те се зареждат от всякакъв вид светлина (не само от слънцето), а удобството да не се притеснявате за смяна на изтощена батерия елиминира едно от най-често срещаните оплаквания относно кварцовите часовници с батерии.

Автор: Chasovnici-bg

Back to top button