Любопитно

Хасковският театър получи дарение за 100-годишния си юбилей

Портрет на актрисата Вера Делчева, дело на художника Никола Бенковски, получи хасковският театър по случай юбилея.

Голямата актриса е увековечена на платното в ролята на Кралица Мария в „Мария Тюдор“ от Виктор Юго. Премиерата е през сезон 1957 – 1958 г., а режисьор е Благой Стратев, съобщават от ДКТ „Иван Димов“ – Хасково.

Дарението е в памет на Никола и Диана Бенковски от дъщерите им Мирослава и Бианка. „Родителите ни пазеха скъпи спомени от годините в хасковския театър. Татко винаги казваше, че иска портретът да се върне у дома. Радваме се, че това се случи именно сега, когато театър „Иван Димов“ чества 100-годишнина“, споделя дъщеря му Бианка.

Никола Христов Бенковски е роден на 19 декември 1930 г. в Плевен. Завършва специалност „Сценография“ при проф. Г. Каракашев във ВИИИ „Н. Павлович“ през 1960 г. От 1960 до 1964 г. работи в Драматичен театър – Хасково.

Дебютът му е със сценографското оформление на „Вратите се затварят“ от Георги Джагаров (1960). Негови са сценографските решения на „Когато розите танцуват“ от Валери Петров, (първо поставяне на пиесата в България) „Комедия от грешки“, „Ромео и Жулиета“, „Както ви се харесва“ от Шекспир
Професионалният път на Бенковски продължава след това в ДТ – Плевен. Гостувал е със сценографското решение на „Старчето и стрелата“ в Драматичен театър в Шчечин, Полша. Носител е на национални награди и държавни отличия.

Haskovo.info припомня, че с премиерата на „Дванайсета нощ“ от Шекспир на 13 юни вечерта се открива фестивалът „Театър, обичам те!“ в Хасково.

„Дванайсета нощ“ открива театралния фестивал в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button