Любопитно

Хасковски ученици приготвиха ястия от Европа и Азия

По повод Международния ден на готвача в хасковската Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ се проведе открит урок на тема „Добра храна – добро настроение“.

Заниманието беше под ръководството на Иванка Сакутова, учител по професионална подготовка и в него се включиха професионалните готвачи Дженко Динев и Димо Димов, които демонстрираха приготвяне на ястия от азиатската и средиземноморската кухня, похвалиха се от гимназията.

Под формата на състезание ученици от 11 и 12 клас, специалност Кетъринг, приготвиха ястия от Европа и Азия. Единадесетокласниците демонстрираха умения за приготвяне и презентиране на прясна паста – талиатели с песто дженовезе и пармезан, пене „Арабиата“, талиатели със свежи зеленчуци и джинджифил, талиатели с песто, гъби кладница и лук, спагети със зеленчуци и домати конкасе.

Дванадесетокласниците придобиха умения за приготвяне на два вида суши – футо-маки и футо-маки урамаки с авокадо, крема сирене и айсберг.

ПГТГости на урока бяха Дарина Станчева, старши експерт по професионално образование и обучение, и Йовка Кабова, главен юрисконсулт в РУО – Хасково, директори на професионални гимназии и средни училища с професионални паралелки и учители от областта. Те наблюдаваха и оценяваха не само вкусовите качества на приготвените ястия и кулинарните умения на учениците, но и техните умения за екипна работа, бързина, качествено и отговорно изпълнение на поставените задачи.

След урока учителите имаха възможност да споделят добри практики и предизвикателства в обучението по професионална подготовка с шеф готвачите.

Откритият урок е част от дейностите, които гимназията по туризъм реализира в подкрепа на Националната седмица на достъпа до добра храна. Символът на инициативата е зеленият картон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button