Любопитно

Дариха самовар „Фраже“ на хасковския музей

Ценно дарение постъпи днес в Регионалния исторически музей в Хасково – полски самовар „Фраже“ (Frаget).

Той е принадлежал на Георги Чалбуров (1896-1960), който е бил един от най-известните български тютюнотърговци и експерти, съобщиха от музея. Вероятно предприемачът се сдобива със самовара при една от търговските си визити във Варшава през 30-те години на ХХ век. Като депутат в XXIV ОНС през 1938-1939 г. също пътува до Полша.

ДарениеПолското предприятие, произвеждащо предмети за бита и посуда, е създадено през 20-те години на ХІХ век. Най-популярни са самоварите. Основателят на фабриката Йосиф Фраже се прославя с това, че открива във Варшава първата лаборатория за изделия, при които се използва галванично покритие. При този метод се нанася златно или сребърно покритие на посуда или украшения от неблагородни метали.

Самоварите Фраже са като произведение на изкуството. Всяко заможно семейство се е стремяло да се сдобие с подобен самовар. Той става известен в цяла Европа.

ДарениеСамоварът е бил в канцелариите на Георги Чалбуров и всеки, който е бил любител на чая е можел да го ползва. Ценната вещ беше дарена на хасковския музей от Георги Марковски – племенник на известния хасковски тютюнотърговец. С него се е свързала Веселина Узунова – главен уредник в отдел „Най-нова история“. Дарението включва още много предмети, снимки и писма.

Самият самовар ще бъде показан във временната експозиция, посветена на съвременната история на Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button