Хасково

Милиони за разкопки край Ябълково, находките в кашони

ПресконференциятаМилиони левове е наляла държавата за разкопки край димитровградското село Ябълково, а хилядите намерени находки няма да бъдат показани, алармира днес ръководителят на разкопките доц. Красимир Лещаков. 

Причината е, че в Регионалния исторически музей в Хасково няма място, а намереното в ранното неолитното селище край Ябълково е уникално и може да напише новата история на Хасковско, обяви Ирко Петров от музея. Той все пак успокои, че артефактите ще бъдат съхранени в Музея на тракийското изкуство край село Александрово, но за да бъде направена с тях експозиция са нужни хиляди левове.

СелищетоИма ли смисъл държавата да инвестира пари в разкопки, като не може намереното да бъде показано?„, попита риторично доц. Лещаков. Край Ябълково той и екипът му работят вече 8 години. От там са минали над 150 работници. Само за заплати са дадени няколко милиона лева. На обекта са работели няколкостотин студента от Софийския университет, работили са и специалисти от Холандия, Гърция, Турция и Япония.

Според доц. Лещаков селището от открит пит край Ябълкщово е уникално. То е разположено на площ от повече от 12 хектара и е пресечна точна на три инфраструктури обекта – жп линията Свиленград – Пловдив, локалния път Ябълково – Димитровград и новостроящата се АМ „Марица“, която ще мине точно върху проучвания обект. 

Уникалният лъвСелището е било разделено на три части – място за живеене, склад и място за стадата. Било е обградено от три рова, като диаметърът на най-външния е 260 метра. Изграждането на това съоръжение по трудоемкост може да бъде сравнено с първите пирамиди“, уточни доц. Лещаков.

Рововете са имали защитна функция и са били ритуални, свързани с пренасяне на жертви. Затова по време на разкопките са намерени над 200 скелета. По тях може да се съди, че хората, които са живеели в това селище са били със средиземноморски черти, били са високоинтелигентни със среден ръст 1,65 м за жените и 1,75 м. за мъжете. Това не са прадедите на траките, подчерта доц. Лещаков. По думите му селището датира от 5900-5800 г.пр.хр. 

По време на разкопките тази година е открита уникална бронзова статуетка на лъв с обърната глава, която е от V-ІV в.пр.хр. Най-вероятно той е служел за изработване на кухи фигури. Прецизната изработка на лъва го прави уникален. Затова доц. Красимир Лещаков предложи лъвът да стане символ на Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button