Регион

Студенти и млади архитекти ще обновяват водната кула в Димитровград

Открит конкурс за студенти и млади архитекти за идеен проект за обновяване и преустройство на Водната кула и прилежащите пространства обявиха от Община Димитровград.

Проектните предложения ще се приемат до 17 часа на 17 февруари 2023 г. Авторитетно жури от водещи специалисти и архитекти ще оценява всички представени проекти. Това ще става съгласно критериите за оригиналност и приложимост на концепцията за предназначение на сградата и околните пространства, естетическите качества на обемно пространственото решение на сградата, интериора и околните пространства, единството и последователност на направените проучвания, концепция и проектно решение и икономическата целесъобразност.

Конкурсът предвижда парични награди в размер на: Първа награда – 3 000 лв., Втора награда – 2 000 лв. Трета награда – 1 000 лв. и Награда на гражданите на Димитровград – 500 лв. На специално създадения за конкурса сайт ще бъдат качени всички проекти, за да могат жителите на Димитровград в периода от 18 – 23 февруари 2023 година да гласуват за предпочитания от тях проект.

КулаОбявяването на резултатите и награждаването ще бъдат на 24 февруари 2023 г., когато в изложба ще бъдат показани най-добрите проекти, допълват от общината.

От значение е чрез реновирането да се подчертае значението на Водната кула като исторически и архитектурен обект, както и да се подсили ролята и на архитектурно-дизайнерски акцент в градската среда. От общината целят след преустройството сградата да се превърне в туристическа атракция.

Участниците в конкурса имат свободата да предложат идеи, които да варират от максимално съхраняване и реставриране на съществуващата сграда до по-съществено преустройство, което включва намеса не само в интериора, но и във фасадите и обемното изграждане. Съществени промени по фасадите са допустими при условие, че са обосновано необходими при осигуряване на функционалност на вътрешните пространства. Самоцелна коренна промяна на визията на сградата не е желателна.

Водната кула в Димитровград е изградена след 1873 г., когато е открита жп станция Хаскьой. Тя е част от инфраструктурата на железопътната линия Цариград – Белово, която е собственост на барон фон Хирш и е пусната в експлоатация между 1870 и 1874 г. През 1888 г. тази жп линия вече свързва Цариград с Виена и от там с останалата част от Европа. През 1909 г. линията става собственост на Български Държавни Железници.

Първият градоустройствен план на Димитровград, изработен от проф. Любен Тонев предвижда изместване на железопътната линия северно от града. Този план не е реализиран и вместо това по плана от 1951 г. на проф. Петър Ташев е изграден пътен надлез над жп линията, който включва триклонно кръстовище южно от Водната кула на височината на надлеза. Необходимостта от зареждане с вода на парни локомотиви постепенно отпада в периода между 60-те до 80-те години на ХХ век, но Водната кула не е премахната. Тя оцелява и въпреки одобрения през 1996 г. подробен устройствен план, който предвижда ново комуникационно решение на пътния надлез на мястото на кулата.

През 2012 г., във връзка с проекта за реконструкция и електрификация на жп трасето Пловдив – Свиленград по коридори IV и IХ е одобрено изменение на подробния устройствен план на центъра и ново комуникационно решение на пътния надлез.

Резултат от новото проектиране е реализираното през 2015г. кръгово кръстовище около Водната кула. Поставянето на Водната кула в центъра на новото кръгово кръстовище е любопитно решение, продиктувано от градоустройствената ситуация и желанието кулата да се запази. Част от все по-популярното в наши дни индустриално архитектурно наследство са съоръженията, свързани с железопътната инфраструктура.

Водната кула в Димитровград е една от най-старите запазени в страната. Изградена е със стоманобетонова конструкция.

Височината и е 25.44 м до билото на покрива. Във вътрешността има дървена стълба, по която се достига до нивото под резервоара за вода във високата част.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button