Любопитно

Стенопис ще краси училище „Шандор Петьофи“ в Хасково

„Институт Лист – Унгарски културен институт София“ е обявил конкурс за създаване на стенопис върху външна стена с площ 97 кв. м. на Основно училище „Шандор Петьофи“ в Хасково.

Поводът е 200-годишнината от рождението на унгарския поет и революционер Шандор Петьофи, превърнал се в един от символите на стремежа на унгарците към свобода и национална независимост.

Темата на стенописите е любовта и свободата – артистична интерпретация на стихотворението на Петьофи „Любов и свобода“. Кандидатите ще имат пълна свобода в използване на техники, цветове и концепции по свой избор.

Художникът (или колективът) победител в конкурса ще бъде поканен да създаде стенописа в Хасково с хонорар 6 000 лв. с авторски договор.

Най-доброто художествено предложение за стенопис, създадено от млад художник (до 25 години), ще получи ваучер за художествени материали в размер на 500 лв.

Най-добрите скици от конкурса ще участват в изложба през март – април тази година, съобщават организаторите.

Идеята се реализира с финансовата подкрепа на „Институт Лист – Унгарски културен институт, София“, Национален фонд „Култура“ на Унгария и ОУ „Шандор Петьофи“, Хасково в партньорство със „София Графити Тур“ и Община Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button