Хасково

В МБАЛ – Хасково спасяват пациенти с инфаркт от 19 до 92-годишна възраст

Екипът на Кардиологично отделение в МБАЛ – Хасково спасява пациенти с инфаркт на възраст между 19 и 92-годишна възраст.

Днес се навършват 10 г. от създаването на Инвазивната кардиология и по този повод в отделението беше поканен д-р Славчо Близнаков, който спомогна за разкриването на звеното, а сега е изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Анна“ в София.

„Спомням си, че тогава като взехме решение за Инвазивна кардиология, отвсякъде казваха, че никой няма да ни разреши. С д-р Гогов и д-р Милева решихме, че не искаме разрешение, а по-добре след това да ни простят, че сме успели да я направим от нулата“, припомни д-р Близнаков. Той допълни, че сега вижда, че кардиологията работи пълноценно и е една от най-добрите в страната с добра колаборация със „Св. Анна“.

БолницаНачалникът на отделението д-р Антони Гогов каза, че д-р Близнаков е вкарал хасковската кардиология в 21 век. През тези години са спасени стотици човешки животи. Медицинският персонал е от 30 души, а тази сутрин пациентите бяха 32, което по думите на специалистите е добра натовареност.

Д-р Севдалин Топалов припомни, че МБАЛ – Хасково е била първата областна болница в България с нов ангеограф, като другите са били с апарати на старо.

БолницаИзпълнителният директор на МБАЛ – Хасково д-р Георги Гелов също акцентира върху голямата помощ и съдействие на д-р Близнаков за създаването на Инвазивната кардиология и подчерта, че екипът работи много добре през годините. Той посочи, че годишно през отделението преминават по 1 200 – 1 300 пациенти, като тези с инфаркт са между 300 и 400.

Специалистите призоваха хората да се наблюдават и да не отлагат търсенето на медицинска помощ, защото все още имало пациенти, които умират от инфаркт в Спешно отделение, преди да стигнат до Инвазивната кардиология. Причината е, че при инфаркт важи правилото за така наречения златен час, в който пациентът трябва да стигне до специалист и да се отпуши съответният кръвоносен съд.

Д-р Георги Стамболийски съобщи, че за 10 г. през отделението са преминали 3 500 остри инфаркта, като смъртността е под 6%, колкото е и средната за света. С инвазивната кардиология болничната смъртност намалява наполовина. Заболеваемостта не се е увеличила, като инфарктите месечно са около 30. Най-често страдат хора на средна възраст и значително повече диабетиците.

В болницата помагат на пациенти от областта и на чужди граждани заради близостта на границите с Турция и Гърция и големия поток от хора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Илиян
Илиян
13.01.2023 19:30 19:30

Спасяват друг път,за нищо не стават така си отиват хората срам че са положили клетва да помагат,само за пред камерите са добри.

Жаклин
Жаклин
13.01.2023 19:45 19:45
Отговор до  Илиян

И ти си прав…

Жаклин
Жаклин
13.01.2023 19:43 19:43

То хубаво че има инвазивна в която работят специалисти, ама кво да кажем за другите отделения??? Специално в Хемодиализа има такъв некадърник, че е хубаво да се разпознае и да си бие шута… Много хора ще дадат „фира“ заради тоя галфон селски.

Лхьлхь
Лхьлхь
16.01.2023 20:13 20:13
Отговор до  Жаклин

Кажете му името, да го знаем да не попадаме при този некадърник

Йцьегккб
Йцьегккб
16.01.2023 20:16 20:16

ДАНЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ ТОЗИ ГОГОВ Е МНОГО ДОБЪР ЛЕКЪР, ПЪК ЧАЛЪМИТЕ И САМОЧУСТВИЕТО ДО ТАВАНА,А ПЪК ОТНОШЕНИЕ НИКАКВО СЕЛСКО

Анонимен
Анонимен
04.12.2023 20:09 20:09

Много сме доволни от целия персонал в кардиологично отделение.

Back to top button