Любопитно

На базара в Хасково: от ръчно изработени до „китайски“ мартеници с Лео Меси

Първите търговци вече подредиха стоката си на традиционния мартенски базар в центъра на Хасково.

Едни от най-масовите мартенички, които се продават по 10 в пликче, са поскъпнали с 50 ст. в сравнение с последните години и се продават за 1.50 лв. Кирил Симеонов, който от 20 г. продава мартеници в Хасково, коментира пред Haskovo.info, че материалите са поскъпнали близо 2 пъти и на това се дължи вдигането на цените.

„В България няма фабрика за мъниста и пластмасови елементи към мартениците. Те на 80% се внасят от Китай и Индия. Наши са единствено конците“, обясни Симеонов.

По неговите думи в първите дни стоката им стои по-скоро, като на изложба. Българите по традиция започвали да купуват масово в последния момент – ден-два преди Баба Марта.

БазарТърговецът се оплака, че във всички големи европейски градове на Коледно-новогодишните базари се продавали шапки и ръкавици, а в Хасково не били разрешени. Сега той се опасявал от проблеми и с продажбата на цветя в центъра около Осми март. Все още обаче се чакал отговор от общината.

Желязка Димова продава мартенички на базара от 2 г. Тя заяви, че голяма част от продукцията й е ръчна изработка. Жената потвърди, че има близо двойно поскъпване на част от материалите, което се е отразило в цената на част от мартеничките. По нейните думи обаче на други мартенски сувенири цените са свалени, защото сега нямало кой да купува на цени от по 25 лв.

Най-скъпата й продукция са мартенски сувенири за врата на цени между 12 и 15 лв. „Въпреки че първият ден още слагаме етикетите вече си има и клиенти“, доволна е Желязка Димова.

Сред мартеничките, които са по-скоро за деца и вървят с пластмасови фигурки, хитови се очаква да бъдат тези с футболни звезди, като световният шампион Леонел Меси. Мартенският базар продължава до 8 март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button