Хасково

Членове на СИК изгубиха урна, замениха я с кашон от магазин

Три нови основателни сигнала са постъпили в РИК – Хасково до 16:30 часа.

Пълномощник на коалиция е сигнализирал, че към 15 часа се броят бюлетини от машинно гласуване в СИК 33 в свиленградското село Момково. От РИК са установили, че в началото на изборния ден комисията не е намерила втората урна, предназначена за машинни бюлетини. Взели са от близкия магазин кашон, който са пригодили за урна, като са го запечатали по установения ред.

По-късно членовете на СИК са намерили и втората урна. Указано им е да запечатат използваната до момента урна-кашон и гласуването да продължи с втората прозрачна урна, като се състави констативен протокол, в който да се опише фактическата обстановка.

Кандидат за народен представител е подал жалба, че в СИК 102 след гласуване с машина член на секцията е отказал да постави печат на бюлетината. На председателя на секцията е указано да спазва стриктно методическите указания и да се поставя печат на бюлетините от машинното гласуване.

Трeтият основателен сигнал е за гласоподавател в СИК 12, която след гласуване е получила от машината малка бележка само с два реда текст, в която не може да се разбере избора. От комисията прибрали бележката в отделен плик, а не в урната, където имало множество такива бележки. Подписала се в избирателния списък, с което вотът й бил отчетен, въпреки ситуацията. На председателя на секцията е казано да спазва стриктно указанията от ЦИК.

Haskovo.info припомня, че по-рано през деня се получиха сигнали за множество подобни случаи. Указанието от ЦИК е да се състави констативен протокол, който заедно с дефектиралата бюлетина се прилага към протокола на СИК. Избирателят се допуска повторно да гласува по избран от него начин.

Haskovo.info припомня, че до обяд в РИК бяха подадени още два основателни сигнала. Машините, които не сработиха са 11. Тези секции преминаха изцяло на гласуване с хартиени бюлетини.

По-късно в РИК постъпи още една основателна жалба за извършване на непозволена агитация. Пред СИК 56 в Димитровград на информационно табло били отбелязани номера на партии. На председателя на секцията е указано незабавно да отстрани нарушението.

Проблеми с десетки машини в Хасковско, две основателни жалби за нарушения до обяд

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button