Любопитно

Д-р Виолета Костова участва в национален научен форум за Балканската война

Хасковската историчка д-р Виолета Костова участва в Национална научна конференция на тема „Докоснатият блян: 110 години от освобождението на Тракия“.

Форумът бе организиран от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в София. Д-р Костова изнесе доклад „Балканската война и освобождението на Тракия на страниците на вестник „Мир“, 1912 – 1913 година“. В разработката тя подчертава, че вестникът представлява изключителен извор за всички аспекти на войната, отговорно отразява пулса на деня. Неговите страници по време на войната съдържат важна информация, на читателите се предлагат и актуални публикации от най-тиражните вестници на Великите сили.

В националната конференция участваха проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров, проф. д. ист. н. Тодор Петров, проф. д. ист. н. Трендафил Митев, проф. д-р Георги Янков, и други известни учени. В техните проучвания бяха засегнати теми като военните операции на тракийския фронт 1912-1913 г. Одринската епопея, участието на тракийските българи в Балканската война, спомени за войната, останали в паметта на съвременниците и на поколенията.

Докладите и научните съобщения ще бъдат публикувани в сборник на Тракийския научен институт, съобщиха организаторите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button