Любопитно

Еко шампиони представиха проекти за по-чиста околна среда в Хасково

Шест отбора участваха в научния фестивал „Еко Шампиони“ в хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Освен от училището домакин се включиха деца и от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, а организатор е фондация „Хало“.

Учениците преминаха през иновативна образователна програма, която съчетава използването на научен подход и генерирането на решения на местни екологични проблеми. Децата представиха решения за пречистване на водата, опазване на въздуха, горите и почвите, рециклиране на пластмаса и грижа за бездомните животни.

Отборът, който представи решения за опазването на горите, засади дърво и презентира дейността си досега, която включва събиране на габърчета, пирони и мартеници от дърветата. Ученици демонстрираха пречистването на водата от механични примеси и химични замърсители с помощта на филтър.

ЕкологияТимът, който работи по чистотата на въздуха е внесъл в общината предложение за изграждането на 5 велоалеи в Хасково и е разработил калкулатор за измерване на въглеродния отпечатък. Деца са изпратили проби за изследване, които са показали, че почвите в Хасковско не са замърсени. Те препоръчват да се пазарува от биопроизводители. Друг отбор полага усилия да се променят нагласите на хората към бездомните животни, като се стимулира и тяхното осиновяване.

ЕкологияНаградата на журито отиде при отборът, който разработва методи за опазване чистотата на въздуха, като има и две награди на публиката.

Най-добрите тимове от Хасково ще преминат на следващ етап в състезанието и ще участват в научен фестивал на национално ниво.

Вековно дърво посреща туристи в Александрово, ученици чистят хасковските дървета от пирони

Хасково се включи в кампанията „Аз ходя пеша“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button