Любопитно

Изложба за Илинденско-Преображенското въстание в центъра на Хасково

Изложба за 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и ролята в него на четниците и воеводите от региона е подредена под старата часовникова кула в центъра на Хасково.

„Това е втората изложба от поредицата „Хасково в спомените“. Тя се отличава от останалите експозиции с това, че идеите винаги са на наши съграждани, а реализацията е съвместна с общината. Първата експозиция беше по повод Деня на храбростта. Тогава снимките бяха предоставени от Иса Агушев. Сега предизвикателството дойде от Георги Станков“, каза при откриването на изложбата кметът Станислав Дечев.

„За участието на хасковските воеводи и четници в това въстание трябва да се знае. Трябва да се помнят и нашите смели воеводи като Тане Николов и ролята им в организирането на въстанието“, каза още градоначалникът. Той благодари на Георги Станков за инициативата и за отношението му към историческото минало на града ни.

Изложба„Хасково е особен град, защото има много потомци на тракийски и македонски бежанци. И тази изложба е знак на почит към нашите съграждани, намерили спасение тук. Хасково е дал не малко четници в Македония и Тракия. Тане Николов, неговият племенник Мамин Кольо и редица други силни мъже са се сражавали в Илинденско-Преображенското въстание. Много важно е да отбележим, че първородният син на видния общественик Нестор Марков – Марко Марков, едва 23-годишен заминава да се бие в Македония и загива там“, разказа още Георги Станков.

ИзложбаИмената на македоно-одринските революционери от Хасково са изписани на едно от паната. Върху останалите са отпечатани фотографии на българските чети и воеводи. Всички те, обединени в изложбата „Хасково в спомените“, ще останат в центъра на града през август.

ИзложбаНа 2 август от 10 часа пред паметника на Десети пехотен родопски полк в едноименния парк над ДНА ще се проведе тържествено полагане на венци и цветя в памет на участниците в Илинденско-Преображенската епопея и на всички, отдали живота си свободата на България.

ИзложбаВ церемонията ще участват представители на Военните формирования в Хасково и Корен, Духов оркестър – Хасково с диригент Недялка Ангелова и Народен оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button