Спорт

Божидар Саръбоюков получи покана за Световното за мъже в Будапеща

Божидар Саръбоюков получи днес специална покана за участие на Световното първенство за мъже и за жени в Будапеща от 19 до 27 август. Поканата е лично от Световната федерация по лека атлетика.

19-годишният Саръбоюков снощи заслужи сребърен медал в скока на дължина на Европейското първенство до 20 години в Йерусалим (Израел) с нов национален рекорд от 8.22 метра, подобрявайки и личното си постижение с 25 сантиметра, като преодоля границата от 8 метра и в петте си успешни опита на финала, съобщава atletikabg.com.

Талантът от Харманли остана само на сантиметър от златото, спечелено от Матиа Фурлани (Италия) с нов рекорд на шампионатите.

България ще бъде представена още от Милица Мирчева (маратон) и Тихомир Иванов (скок на височина) на Световното първенство в унгарската столица.

Лъчезар Вълчев и Божидар Саръбоюков се класираха за финала на троен скок на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим в днешните квалификации.

Двамата българи оглавиха класирането с 16.01 (0.7) на Вълчев и 15.84 (-0.4) на Саръбоюков.

18-годишният Лъчезар е първи в група „Б“, а Саръбоюков е първи в група „А“. Вълчев направи фаул в първия си опит, а след това без проблем се приземи на 16.01 – само на сантиметър от личния си рекорд.

Божидар дори не стъпи на дъската за отскачане в първи опит и с 15.84 бе първият, който покри нормата от 15.60.

Двамата водят и европейската ранглиста за юноши с 16.17 на Божидар и 16.02 на Лъчезар, а финалът на дисциплината е на 10 август от 19:35 часа.

Третият ни участник в квалификацията на троен скок Васил Русенов регистрира 14.28 (0.1) в третия опит след като направи два фаула преди това. Русенов бе бронзов медалист на троен скок от еврошампионата в Йерусалим през 2022 г., но през тази година страдаше от контузии.

Йоанис Гарциотис (Гърция) постигна 15.93 (2.3) и Май Цизера (Словения) с 15.62 (-0.1) също покриха нормата за директно класиране за финал, а последния, който се класира за финала по постижение бе Хуан Лозано (Испания) с 15.09 (-0.1).

Божидар Саръбоюков със сребро и два национални рекорда на еврошампионата

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button